Povodom svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige Gradska knjižnica Kaštela u utorak, 15. listopada, organizira likovno-književnu večer pod naslovom “Ribarske priče”, u sklopu koje će nakon otvaranja izložbe šibenske svestrane umjetnice Zdenke Bilušić biti održana književna večer u spomen na Jakšu Fiamenga (1946. – 2018.), čuvenog hrvatskog novinara i pjesnika.

Izložba “Ribarske priče” ciklus je papir-plastike sastavljen od skulptura i reljefa u kombiniranoj tehnici koje tematiziraju more, ribe, ribare, kupače i kupačice, sirene, a sve je začinjeno s obveznom dozom humora.

Iako ostaju u okvirima (uglavnom starim i otpisanim) djela iz ciklusa “Ribarske priče” prerasla su u skulpture. Zdenka iz starog papira i uz intenzivne boje stvara dualne oblike ljudi.

Svatko sa svojim drugim ja u obliku ribe prolazi životom i ostavlja trag kao u onom bajkovitom ogledalu Snjeguljičine maćehe: bilo je to ogledalo koje je govorilo istinu, ističe Grozdana Cvitan o izložbi Ribarske priče.

Izložbu će otvoriti i o Jakši Fiamengu će govoriti Grozdana Cvitan, književnica i novinarka. Inače, Jakša Fiamengo, Grozdana Cvitan i Zdenka Bilušić bili su urednici programa na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku i dugogodišnji suradnici. Zdenka Bilušić je zaposlena u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” Šibenik koja je zajedno sa Šibenskim kazalištem 1998. izdala zbirku pjesama Morsko i druga mora Jakše Fiamenga.Upravo iz tog razloga će o akademiku, pjesniku, književniku i autoru brojnih zabavnih pjesama te zaljubljeniku u Dalmaciju ovom prilikom govoriti njegove dugogodišnje suradnice – Grozdana Cvitan, književnica, pjesnikinja, esejistica, kritičarka, novinarka i urednica te Zdenka Bilušić, književnica, likovna pedagoginja, slikarica i voditeljica Odjela za vizualnu kulturu mladih u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića.

Zdenka Bilušić živi i radi u Šibeniku. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1983. godine. U Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ vodi odjel za vizualnu umjetnost i uređuje izložbene programe. Godinama redovito surađuje s Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik, na kojemu je od 1995. vodila likovne radionice za djecu, a od 1999. do 2018. bila je urednica Festivalskog radioničkog programa. Čitav svoj radni vijek radi s djecom i za djecu. Autorica je triju slikovnica te brojnih edukativnih priručnika za djecu. Pokrenula je i vodi lutkarsku družinu Putujuće lutkarsko kazalište FAUST. Izlagala je samostalno i na brojnim skupnim izložbama.

Grozdana Cvitan je hrvatska književnica, novinarka, autorica više knjiga pjesama, eseja, radio-drama i putopisa, kritičarka i donedavno glavna urednica nakladničke kuće AGM te hrvatska braniteljica i dugogodišnja suradnica Jakše Fiamenga.

Veliki dio radnog vijeka posvetila je proučavanju književnosti o Domovinskome ratu, a rezultat toga su mnogobrojni eseji, kritike i prikazi knjiga o Domovinskome ratu od kojih je najbolji izbor tiskan u knjizi Od čizama do petka: (d)opisi rata. Osim stručnog pristupa Domovinskom ratu, Grozdana Cvitan je, kao izvrsna poznavateljica hrvatske književnosti o Domovinskom ratu istome svoj obol dala u zbirci ratne fikcijske proze koja je tiskana od strane DHK u knjizi “Psi rata i druge beštije”.

“Ribarske priče” bit će prezentirane u utorak, u Nadbiskupskom kaštelu, s početkom u 19,30 sati.