Prema podacima Ministarstva turizma, u Hrvatskoj boravi nešto više od četvrt milijuna turista. Otvaranje granica omogućilo je kakav-takav opstanak domaćeg turizma, ali i dodatne rizike oko epidemiološke situacije u zemlji. Nitko ne zna kako će se situacija s oboljelima razvijati u tjednim pred nama, no jedno je sigurno – turističke brojke su uslijed ovih okolnosti kudikamo skromnije nego lani.

Jučer smo na portalu objavili reportažu iz Komiže u kojoj smo pokazali da turista u drugom najvećem viškom naselju ipak ima, a grad nije pust usprkos vidno skromnijoj posjećenosti nego u uobičajenoj sezoni.

“Broj turista je taman ako se mene pita”

Grad Hvar je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Jadranu, a kakvo je stanje na poslovično najsunčanijem otoku ovih dana, uvjerili smo se iz prve ruke.

– Gostiju ima definitivno manje, ali ovaj broj je taman ako se mene pita. Dosta je nautičara, ali prevladavaju domaći. Zasad na Hvaru uživam kao nikada do sada upravo zato što su izostale uobičajene gužve – kazala nam je Diana koja je na Hvar stigla iz Zagreba.

Zanimalo nas je i kakve su cijene kada se usporede s lanjskima. O tome smo pitali Splićanina Davora.

Cijene kao i lani

– Rekao bih sve isto kao lani, barem kada su u pitanju hrana i piće. Primjerice, u restoranu porcija buzare školjki košta 100 kuna. Omlet je od 45 do 65 kuna, salate su 80 kuna. Kokteli su 50 do 60 kuna, dakle isto kao lani. Pizza je 80-ak kuna. U pekarni su cijene iste ili eventualno koju kunu niže. Još da dodam da je prijevoz do Paklenjaka 50 kuna, kao lani – kaže Davor.Susreli smo i domaću iznajmljivačicu. Kaže da je zabrinuta jer smo na vratima srpnja, a osobito je stranih gostiju manje nego se nadala da će biti.

“U hotelu svijetli jedno svjetlo”

– Mjesta u apartmanima ima koliko hoćete, počela su snižavanja cijena u nadi da ćete privući goste. Rezervacija ima za kolovoza, ali nitko ne zna što donosi sutra. Inače, nemaju samo apartmani probleme nego i hoteli. U poznatom hotelu večeras sam vidjela da svijetli jedno svjetlo. Ima restorana koji uopće nisu ni otvorili, a ne rade ni neki klubovi. Sve u svemu, razloga za brigu koliko hoćete – kaže nam Hvaranka.

Dio hvarske atmosfere pogledajte u fotogaleriji.1 KOMENTAR

  1. Ni je cudo što nema gostiju na ovakvu situaciju,svak sebe cuva,zato se treba otvarat i druge grane ,ne samo se oslanjat na turizam

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime