Jogurt je mliječni proizvod koji se dobiva fermentacijom mlijeka uz pomoć specifičnih bakterijskih kultura, obično Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. One pretvaraju mliječni šećer (laktozu) u mliječnu kiselinu, što daje jogurtu karakterističnu kiselu i kremastu teksturu.
Općenito, fermentirani mliječni proizvodi višestruko su korisni za zdravlje. Normaliziraju rad probavnog sustava, smanjuju rizik od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava, štite crijeva od parazita itd. jer su bogate proteinima, kalcijem (koji jača koštano tkivo) i bifidobakterijama. One se vezuju za zid crijeva i grade prirodnu barijeru, sprječavajući vezivanje štetnih agenasa.
Bakterije koje se nalaze u jogurtu, poput probiotika, mogu pridonijeti zdravlju probavnog sustava. One pomažu održavanju ravnoteže crijevne mikroflore i mogu imati blagotvoran učinak na probavu, piše Net.hr.
Dobar i za imunološki sustav
Jogurt je izvor proteina, vitamina (poput vitamina B12 i riboflavina) i minerala (kalcij, fosfor). Također može sadržavati zdrave masnoće, posebno ako je napravljen od cjelovitog mlijeka. Važno je napomenuti da nutritivni sastav jogurta može varirati ovisno o vrsti (punomasni, obrano mlijeko itd.) i dodatcima koji su mu možda pridodani.
Neke studije sugeriraju da konzumacija jogurta može pomoći u jačanju imunosnog sustava. Probavni trakt ima važnu ulogu u imunološkom odgovoru, pa zdrav probavni sustav može pridonijeti općem zdravlju i otpornosti na bolesti.
Za ljude s intolerancijom na laktozu, jogurt može biti bolja opcija od običnog mlijeka jer bakterije koje se koriste u fermentaciji jogurta razgrađuju laktozu, čime se smanjuje sadržaj laktoze u proizvodu.
Postoje i ograničenja
Iako su mliječni proizvodi važni za funkcioniranje našeg organizma, u određenim ih situacijama ne bi trebalo uzimati.




