Početak novog tjedna donio je relativno toplo vrijeme području cijele zemlje. S prednje strane ciklone i prostranog frontalnog poremećaja koji se prostire od Skandinavije do Španjolske, nad naše područje pritječe topao i relativno vlažan zrak.

Mamatus oblaci iznad Vrgorca. Foto: Mate Dropulić

Do 17 sati na Jadranu je kiše bilo samo u Istri i Kvarneru, a drugdje su količine bile zanemarive ili se zadržalo suho. Kako smo već prije izvijestili, na dalmatinskim otocima i ponegdje uz obalu jutros je zabilježena šćiga.

POVEZANI SADRŽAJ:

Dan na Jadranu obilježava jako jugo s olujnim udarima koje na splitskom području puše na udare do 83 km/h, a na Lastovu do 99 km/h. Snažno jugo diglo je valove uzduž cijele obale.

Već spomenuto izraženo južno strujanje donijelo je još jednu zanimljivost. Mjestimična slaba kiša koja je pala u Dalmaciji sadržavala je pustinjski pijesak! Radi se o prirodnoj pojavi koja se događa kada vjetrovi koji pušu na sjeveru Afrike podignu veće količine saharskog pijeska te ga donesu do Europe. Pojava nije opasna, a saharski pijesak u našim krajevima mogao bi se povremeno pojavljivati sljedećih desetak dana.

Sjajna je to vijest prvenstveno za sve autopraonice…

Šibenik. Foto: Krešimir Bilušić
Donje Sitno. Foto: Domagoj Ugrin
Donje Sitno. Foto: Domagoj UgrinKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime