Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

JESTE LI IKADA KUŠALI SLATKI SOPARNIK? Ne, ne radi se o nikakvom pomodarstvu. Recept je isti stotinama godina!

[FOTO + VIDEO] Samo za naše kamere, ovu deliciju su ispekle vrijedne ruke Gorana Matkovića iz Kučina
Tekst & foto: RADE POPADIĆ8. veljače 2024. 01:11
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

O soparniku se više ili manje sve zna. Od kad ga je "priznao" i UNESCO, popularnost mu je odletjela u nebesa, pa je ova naša slastica od sirotinjske spize postala neizostavna na bilo kakvom ozbiljnijem događaju u Dalmaciji. Uz sve dobre stvari koje je donio ovaj vid popularizacije, dogodile su se i neke loše, a vezane su uz masovnu proizvodnju. Naime, gotovo je nemoguće da jedna osoba ili OPG izbaci u jednom danu više desetaka kvalitetnih soparnika, barem ne onakvih kakvi se rade po poljičkim kominima.

Ako nekome cijela od 40 eura, koliko ovih mjeseci "mirita" ova delicija, zvuči previše, vjerojatno nikada nije gledao proceduru izrade pravog poljičkog soparnika. Koliko tu vremena, truda i znanja treba - od onog branja drva za potpalu, pa do skidanja soparnika sa soparnika, najbolje znaju oni koji ga prave.

Pomodarstvo je donijelo do toga da se soparnik zna danas raditi i bez da se peče na kominu, što je možda i u redu za sve one koji iz bilo kojeg razloga (više) nemaju svoj komin pa nešto slično soparniku naprave u pećici svog štednjaka.

Iako će neki reći suprotno, u nekim krajevima srednje Dalmacije, osobito na rubnim ili pograničnim dijelovima nekadašnje slavne Poljičke knežije, radio se ili se još uvijek radi -slatki soparnik. Uz sve standardne sastojke poljičkog soparnika, u slatki se još dodaju - grožđice (suvice), orasi, a neki još dodaju šećer ili med, pa čak i lješnjake. Takvo što i danas se radi u dijelovima Stobreča, Strožanca, Žrnovnice, Kučina pa i u samim Poljicima, poput jednog zaselka u Donjem Sitnome.

Goran Matković živi u Kučinama, a slatki soparnik ga je naučila raditi njegova majka Žrnovčanka.

- Moja majka je ovo jelo najčešće radila u dane posta poput Badnjaka, čiste srijede i posnih dana. Ovakav soparnik bio je skup za raditi zbog bogatstva sastojala poput suvica, orija i dosta ulja.

Moja majka je iz Žrnovnice, a nastavila je slatki soparnik raditi nakon udaje u Kučine. Ja za drugi soparnik nisam ni znao osim za slatki. Tek prije 20-ak godina kada je uslijedila masovna proizvodnja, doznao sam za "obični" soparnik, - kazuje nam vrijedni Matković.

zrnovacki soparnik goran matkovic  37
GALERIJA
Kliknite za pregled

Naglašava da se slatki soparnik radio za malo važnije goste. Potom nam je otkrio tajnu izrade slatkog soparnika.

"Soparnik pečem 20-ak minuta jer je on sadržajem bogatiji nego uobičajeni. Jako je bitno da se vatra na kominu dobro razgori, potrebno je minimalno sat vremena. No puno toga igra ulogu; kakva je podloga na kominu, kakva su drva, je li komin već zagrijan, koji je dio godine jer je različito ljeti i zimi. Onaj tko peče, poznaje svoj komin.

Veći dio procedure izrade slatkog soparnika je identičan "običnome". Kada se soparnik ispraši nakon pečenja, namažemo maslinovim uljem stranu koja je bila gornja za vrijeme pečenja, a nakon toga ga okrenemo. Na "čistu" stranu utrljamo luk. Ja suvice sameljem na mašinu od mesa te dobijem gustu "kašu". Netko u nju doda malo prošeka, ako ne, onda se doda malo vode da se ta smjesa može razmazati po tijestu. Bitno je da se gornja strana ne maže uljem prije stavljanja suvica jer se ništa ne bi primilo. Potom se po svemu razmaže ulje, pinelom ili rukom. Po tome se onda pospe u sitno isjeckani orah. Nakon svega pospe se malo cukra", govori nam Goran koji je svoje umijeće pokazao pred našim kamerama.

Iz prve ruke vam možemo potvrditi da je slatki soparnik prava delicija i da bi bila prava šteta da znanje o njegovoj izradi nestane. A video izrade slatkog soparnika možete pogledati u nastavku:

PEČAT OD VRIMENA – ŠTORIJA O PLISNACU (III.): Nije samo "bravetina na špici" znamenita. Tatjana Sovulj nam je otkrila tajnu kučićkog plisnaca

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
25
Haha
2
Nice
2
What?
2
Laž
0
Sad
1
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
10
min
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
19
min
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
Oglasio se DORH: Napad na policajca na Bilicama okvalificiran kao pokušaj teškog ubojstva
39
min
Oglasio se DORH: Napad na policajca na Bilicama okvalificiran kao pokušaj teškog ubojstva
Mertojak čudesnim preokretom izborio četvrtfinale Lige prvaka!
50
min
Mertojak čudesnim preokretom izborio četvrtfinale Lige prvaka!
Garcia nakon remija: "Nikad nisam vidio ovoliki produžetak"
1
sat
Garcia nakon remija: "Nikad nisam vidio ovoliki produžetak"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    6. prosinca 2025. 15:27
  • Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    6. prosinca 2025. 09:01
  • Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    6. prosinca 2025. 02:01
  • Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    6. prosinca 2025. 07:54
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.