Nk Adriatic iz Splita je poznat kao veliki rasadnik talenata. Klub je 2010. godine osnovao Franko Bogdan, bivši nogometaš koji je svojedobno nastupao za Bijele.

Da ne bismo pričali o onima koji su već napustili Hajduk, nabrojit ćemo da su iz Adriaticove škole potekli Darko Nejašmić, Michele Šego i Tonio Teklić. Dovoljno, zar ne? Neupućeni bi pomislili da je Adriatic kao bogomdan za Hajduka, a takva je i bila situacija do prije otprilike godinu i pol.

Hajduk i Adriatic su imali potpisan ugovor o suradnji do 30. rujna 2019. godine. Ta suradnja je naprasno prekinuta, a o svemu smo popričali s čovjekom koji je najupućeniji u cijelu situaciju, Frankom Bogdanom.

U kakvom su odnosu Hajduk i Adriatic, obzirom da ugovor o suradnji traje do 30. rujna 2019. godine?

– Odnosi su sasvim normalni, osim što postoji ugovor o suradnji od 1. listopada 2019. nije važeći. Adriatic je kao klub potpisao novu suradnju s Dugopoljem i već nogometne utakmice igramo u Dugopolju, a ne na Poljudu. To znači da sve što vrijedi nećemo prioritetno slati u Hajduk, nego zadržavati u Adriaticu ili Dugopolju.

Zašto je došlo do raskida suradnje, obzirom da je Adriatic jedna od najboljih škola u Dalmaciji, ako ne i šire?

– To je pitanje na koje ne znam odgovor. Službeno objašnjenje raskida nisam dobio. Očito gospodinu Krešimiru Gojunu, kojega sada više i nema u Hajduku, nešto tu nije odgovaralo. To je bio odnos u kojem smo mi kao Nogometni klub Adriatic svako dijete upućivali već sa 7 ili 8 godina u Hajduk, ako su ga oni željeli. Suradnja s Adriaticom je Hajduku u mnogočemu odgovarala. Možda je Gojunu kao šefu škole zasmetalo što se povlačilo po medijima da su nogometaši, koji imaju neku vrijednost, vezani uz Adriatic. Jednostavno, mogu samo nagađati.

Kakav stav imate o Hajdukovoj omladinskoj školi? Gojun je jednom rekao da je najbolja u Hrvatskoj.

– Medalju uvijek možemo sagledati s dvije strane. Gojun je u Hajduku sigurno napravio dobrih stvari i tu ne možemo griješiti dušu. Međutim, rezultati su ti koji trebaju i mogu pričati o kvaliteti rada. Možemo govoriti da nam u mlađim uzrasnim kategorijama rezultat nije bitan, ali kada imaš kvalitetu, onda rezultat neće izostati i to je konačno mjerilo.

Činjenica je da se prošle sezone nije osvojio ni kup ni prvenstvo u nijednoj kategoriji. Rezultati omladinskog pogona nisu dobri, a o kvaliteti rada bi se dalo razgovarati, jer je to jedna dosta široka tema. Oni su napravili sistem rada i organizaciju, koji su dobri. To je nekakva preslika onoga što se i kako se u Dinamu radilo, ali to je samo jedna od komponenti.

Druga komponenta je već spomenuti rezultat, koji bi trebao biti popraćen. Svi treneri su vrhunski plaćeni, moglo se dovesti igrača iz bilo kojeg kraja Hrvatske, što prije nije bilo moguće. Ranije smo imali problema jer nismo mogli dovesti nijednog igrača i zato su svi odlazili put Dinama. Sada smo bili u situaciji da možemo dovesti, a rezultati nisu opravdali jer nije pokazan rezultat. O tome bi se dalo pričati da smo uzeli barem kup ili prvenstvo u kategorijama pionira, kadeta ili juniora, ali to se nije dogodilo.

Što se tiče lokalnog kupa, možemo razgovarati je li igrala najjača momčad (o.p.p. poraz pionira protiv Goška u finalu Županijskog kupa), ali i da ne igra, Hajduk je Hajduk i to mora uvijek pokazati. I Hajdukova B momčad bi trebala dobiti primjer Goška, ili Adriatica, da ne bi bilo krivo shvaćeno. Znači, o samoj kvaliteti rada bi se dalo razgovarati jer rezultata – nema.

O vjerojatnom prekidu suradnje ste obaviješteni dok je predsjednik Hajduka bio Jasmin Huljaj, a šef Škole Krešimir Gojun. Obojica više nisu u Hajduku, a postoji li mogućnost da ipak produžite suradnju?

– To je sigurno jedna od tema koja bi mogla doći na stol. Traži se novi šef Škole, još uvijek ne znamo tko je on. Predsjednik Brbić vidite i sami kakvih problema ima unutar samog Kluba. S ovom temom ne treba ni žuriti, a mislim da se Hajduk treba cjelokupno više okrenuti Dalmaciji, ne pričom, nego djelom. Iskreno, meni nije normalno da cijela Dalmacija ne diše za Hajduk i da svi ti klubovi nisu kao jedan.

Ako na vrhu piramide imate Hajduka, a šef Škole ne priča sa šefom škola Solina, Dugopolja, Adriatica itd., onda to nije normalno. Ta garnitura se nije znala nikome približiti i u svakome su vidjeli neku negativu.

Znači da Hajduku vrata nisu zatvorena?

–  Ni pod razno. Ja sam Hajdukovac od rođenja. Zbog Hajduka sam lomio i nogu, ozlijedio i plućnu maramicu. To je moj grad i klub, a Adriatic je moj projekt, zajedno s timom ljudi, s kojima sam postigao rezultate koji se vide.

Kako Adriatic “živi” nakon Hajduka?

– Mi smo čak u boljoj situaciji otkad surađujemo s Dugopoljem, jer suradnja za vrijeme Gojuna nije bila dobra. Za mene je nepojmljivo da imamo suradnju, i da smo u vrhu, a da nemamo nikakvu komunikaciju. S Gojunom se nisam godinu i pol dana čuo. U početku je to bila dobra suradnja i komunikacija, moram priznati, ali što se to u njegovoj glavi dogodilo, ne znam. Možda mu je ego bio malo previsok što su svi ti dobri igrači došli iz Adriatica i što su takvi kakvi jesu. Ne znam, mogu nagađati. Mi smo se nakon tog prekida suradnje okrenuli Dugopolju i u toj priči imamo pravi odnos.

U tijeku je Juventusov kamp, koji je organiziran na vrhunskom nivou. Ovime su se više približili Splitu, a ovom suradnjom ćemo nastojati da juniori, odnosno seniori Dugopolja budu primarnost našeg odnosa. Znači, da sva naša najbolja djeca idu u Dugopolje i tu će nam biti sva uložena energija, da Dugopolje ima stabilnog juniorskog prvoligaša, odnosno u perspektivi i seniorskog prvoligaša.

Koji su planovi za 2019./20. sezonu?

– Osnova je da svaka kategorija, pogotovo da ova kategorija 4 (juniori, kadeti, pioniri, mlađi pioniri) imaju vrhunske trenere i sustav rada. Upravo gradimo veliki poligon s umjetnom travom u Lori, u suradnji s MORH-om, gdje ćemo dobiti najmodernije uvjete. Imat ćemo šest novih uređenih svlačionica, koje će ubrzo biti u funkciji. Da ne bi bilo nejasnoća, nama Lora služi samo za trenažni proces, dok ćemo sve utakmice igrati u Dugopolju.

Na FESB-u imamo centar za mlađe uzrasne kategorije, zimi imamo i balon, gdje početnici imaju prave uvjete za razvoj. Za naše uvjete je to posloženo dobro, zna se točno što tko radi. Svaki tjedan imamo sastanke, razgovaramo o svemu, radimo analize i daju se smjernice za ono što slijedi. 22. srpnja startaju pripreme skoro svih kategorija, a od 1. kolovoza će u pogonu biti sve kategorije.

Možete li izdvojiti neke vaše igrače koji bi se u budućnosti mogli isprofilirati u prave igrače?

– Nabrojio bih Nejašmića, Teklića, Šegu, Batarela… Mlađe uzraste ne bih spominjao, da ne bi poletjeli. Sve mlađe što je vrijedilo za vrijeme suradnje, otišlo je u Hajduk. Sada se kroz kategorije pojavljuju dva-tri imena, ali o imenima ne bih, da se ne bi izjava krivo shvatila.

I za kraj, jeste li uspostavili suradnju s nekim međunarodnim klubom?

– Organiziramo međunarodni turnir “Prvi koraci”. Već smo doveli Bayern, PSV, Romu i Red Bulla. U Europi Adriatic ima ime i težinu. Bayern se oduševio svime i ponovno će nastupiti na turniru. Svi koji dođu i vrate se, što nam daje za pravo da smo na pravom putu, zaključio je Bogdan.