Medijski tehničar, fotograf i lovac na Oluje. Sve je to mladi Bruno Fantulin koji trenutno studira njemačku akademiju povezanu i sa Hrvatskom, a zove se United pop. Tamo pohađa za diplomu Mastera fotografije i media dizajna.

Bruno Fantulin

– Prethodno imam završenu školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju kao medijski tehničar – uvodno nam je kazao Bruno, a onda se prisjetio kako je ušao u svijet fotografije.

– U svoju avanturu u svijetu fotografije sam krenuo s navršenih 15 godina, dakle prije 4 godine. Prije samog doticaja s fotografijom često sam znao samo promatrati meteorološke pojave, munje i oluje dakako najviše. U to vrijeme sam počeo i upoznavati, doduše tad samo preko društvenih mreža, ostale lovce na oluje. Kako je vrijeme išlo skupljao sam iskustva od istih, odlazio na teren, često ostajući i po cijelu noć, te su počele pristizati i sve kvalitetnije fotografije. Odlazak u stormchase se može stvarno nazvati jednom avanturom koju pamtiš doživotno. Stormchase dakako ne mora biti samo odlazak u lov na munje… Tu mogu biti i druge vremenske nepogode poput vjetra i snijega. Vjetar to jest bura je također nešto jako posebno na ovim prostorima, ja sam je iskusio ”tek” 2 puta, Na Jablancu kraj Senja prvi put, doduše tad je bilo ljeto pa je puhala ”slabo”, oko 100 km/h zbog fronte koja je prelazila preko nas, te sam drugi put otišao baš u Senj, prošle godine 26.1.2019. kada sam zajedno sa kolegama iz storm chasing team Senja izmjerio udar bure od 195 km/h. Bilo je zaista impresivno vidjeti prvi put tako veliku snagu majke prirode.

Kako sam se razvijao kroz srednju školu razmišljao sam čemu bih u budućnosti pridavao najviše pažnju kod fotografiranja. Općenito događanja u svijetu, ekstremni uvjeti (klimatske promjene) koje bih htio zabilježiti te raznolikost među nama ljudima na ovoj planeti su definitivno jedan veliki san za mene. Dakle prilično je jasno, ukoliko me zdravlje bude služilo da ću proputovati svijetom, najviše zbog svoje profesije, bez fotoaparata i kamere teško da ću otići nekamo (smijeh).

Jedan mu se lov na oluje posebno urezao u sjećanje.– Najzanimljiviji storm chase je bio u kolovozu 2017. kada je moj prijatelj i kolega došao po mene u Vodice te smo se zaputili put Zadra gdje smo pokupili još dvojicu naših kolega, krenuvši na jednu veliku avanturu na Jablanac kraj Senja. To sve je počelo oko 16 sati a ni ne sluteći da ću se vratiti tek u 8 ujutro napeto sam pratio razvoj situacije na terenu. Predviđali smo da bi baš na tom području moglo biti najjače i bome nismo pogriješili! To je čak bilo i jedino područje u zemlji koje je pogodilo nevrijeme te večeri te smo se vratili presretni svojim kućama. Tada sam kao što sam prethodno spomenuo spontano doživio i svoju prvu buru koja nije bila nimalo ugodna. Adrenalina zaista nije nedostajalo.

Bilo je i puno neuspješnih chaseva kada nisam ništa uhvatio, no to je sastavni dio fotografiranja vremenskih nepogoda. Treba imati jako puno strpljenja, neprospavanih noći i volje dakako da bi se moglo zabilježiti nešto jako posebno – govori nam Bruno.

Zanimalo nas je gdje se mogu vidjeti njegove fotografije, osim na internetu i društvenim mrežama.

– Evo baš ovaj mjesec, 27. veljače će biti izložena moja fotografija s još 49 drugih koje su ušle u finalni izbor monografije Hrvatski portret godine 2020. Naravno u igri sam i za 1. mjesto tako da će biti jako zanimljivo pratiti daljnji tijek izložbe – otkriva nam talentirani mladi fotograf.

Za kraj nam je otkrio što mu je želja u svijetu fotografije.

– Uz trud koji ću zasigurno uložiti u nastavku svoje fotografske karijere iskreno se nadam da ću doživjeti nevjerojatne scene s kojima ću prvo ja vizualno doživjeti priču koju ću kasnije moći prenijeti ostatku svijeta.

Bruna možete pratiti na njegovom Facebook profilu i na Instagramu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime