U tijeku je završna faza izrade sustava signalizacije koji će krasiti Klišku tvrđavu, a za čiji izgled je zaslužan naš, kliški dizajner Kristijan Kuliš u suradnji s Ivom Kegalj i Antom Mulom.

– Kliška tvrđava svake godine bilježi porast broja posjetitelja, a želja nam je bila obogatiti samo iskustvo obilaska i pridodati dimenziju više upoznavanju s našom bogatom poviješću kojoj je naša tvrđava bila i svjedok i zaštitni znak.

Kako bismo na što kvalitetniji način udovoljili potrebama više od 100.000 posjetitelja, ali i kako bismo ispoštovali naputke konzervatorske struke, projekt izrade sustava signalizacije uključivao je suradnju dizajnera, povjesničara, konzervatora i izvođača.

Osnovna ideja bila je ostvariti sklad arhitekture tvrđave sa jasnim i vidljivim sustavom orijentacije u prostoru – kaže načelnik Klisa Jakov Vetma.

– Konzistentnom orijentacijskom signalizacijom posjetiteljima želimo pružiti što sažetije i što kvalitetnije informacije o povijesti tvrđave kao i prostoru koji je okružuje.

Dizajn je nadahnut bogatom hrvatskom poviješću kojoj je Klis bio temelj od samih početaka.
Sustav je podjeljen na tri zone – crvenu, bijelu i plavu – čije boje simboliziraju hrvatsku zastavu, ali ujedno prate i pozicije tri obrambena obzida od kojih je tvrđava sazdana.
Svi elementi dizajna su konstruirani tako da finalna forma bude nenametljiva i da čini prirodni dodatak fortifikaciji.

Odabir pozicija na kojima će biti postavljene oznake definiran je u suradnji s povjesničarima i sastojat će se od 40 različitih tipova oznaka koje će biti postavljene unutar i oko tvrđave. Sve oznake, osim različite funkcije i veličine, koriste istu oblikovnu temu inspiriranu kvadratom kao elementom hrvatskog grba, te na taj način uz konzistentnu upotrebu boja i tipografije zaokružuju ukupan vizualni dojam – objašnjava Vetma.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime