Počele su prijave za 25. godišnju glazbenu nagradu Porin, čija će se dodjela, kako se priča, u ožujku opet održati u Splitu. Godinama su sve glasnija negodovanja glazbenika oko održavanja te nagrade. Čudne nominacije u još čudnijim kategorijama, nezanimljiv glazbeni program s imenima koja široj publici i gledateljima ne znače puno te predvidljivost koji izvođači neće i koji će dobiti nagradu, samo su neke od činjenica koje “žuljaju mnoge”. Jedan od onih koji će ove godine skupa sa svojom ekipom bojkotirati Porin je uspješni splitski skladatelj Tonči Huljić.

Prvih godina glazbenici i publika bili su oduševljeni kad su Veljko Despot, Dražen Vrdoljak i Zrinko Tutić ustoličili Porin  nagradu u s kojom će se umjetnici zasluženo nagraditi za svoj trud i uspjehe. No posljednjih godina kao da ta nagrada gubi na vrijednosti. Najupitnije je, čini se, glasačko tijelo nagrade. Cjelokupnu glazbenu produkciju ili barem veći dio nje ne profesionalno prati najviše više od sto ljudi, glazbenih kritičara, radijskih urednika, novinara tiskanih i internetskih medija. Ostali, iako imaju veze s glazbom, ne poznaju dobro većinu onoga za što glasaju, piše tportal.

Jedan od naših najizvođenijih i najpopularnijih skladatelja u regiji ali i inozemstvu, Tonči Huljić, tijekom četvrt stoljeća, koliko postoji glazbena nagrada Porin, nikad nije osvojio niti jedan kipić, a sada je napokon progovorio o tome.

Dok se ne promijene okolnosti na Porinu, ondje, kaže neće biti ni njega, ni Madre Badesse, ni Petra Graše, Magazina, Jelene Rozge, ali niti novih nada s kojima krećem poput simpatične i talentirane Domenice Žuvele i ostalih izvođača koji svoja djela objavljuju pod okriljem njegove producentske kuće Tonika, kao ni njegovih drugih glazbenih suradnika.

‘Dogodila se erozija sustava. Petar Grašo je prije godinu dana nije dobio Porin za pjesmu ‘Moje zlato’, a Jelena Rozga ga je dobila za ‘Bižuteriju’ kad nije glasalo glasačko tijelo Porina, nego publika i urednici radijskih postaja jer se radilo o Porinu za Hit godine. Ona će uskoro dobiti nagradu jer ima najprodavaniji album, više od polucijenjenih i necijenjenih imena koja dobivaju Porin. Primjerice, Oliver Dragojević jedini put kada nije dobio Porina bilo je kad je pjevao moju pjesmu ‘Dva put san umra’. Interesantno da su te godine u konkurenciji bile uglavnom moje pjesme kao ‘Baklje ivanjske’ duet Doris i Mladena Bodalca, album Doris Dragović, ‘Jedini’ kao pjesma godine. Od tri nominacije dvije su bile moje. U kladionici sam se mogao kladiti da će dobiti ona pjesma koju nisam ja potpisao. I to se ponavljalo iz godine u godine. I onda sam rekao dosta.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0