Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

HGK SPLIT: Unapređenje maslinarstva u programskom području Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora“

Održana međunarodna konferencija u organizaciji HGK - ŽK Split
D.D. / Foto: HGK Split6. listopada 2023. 19:01
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Neposredno pred ovogodišnju berbu maslina, konferencija „Unapređenje maslinarstva u programskom području Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora“, danas je u Splitu bila mjesto okupljanja svih zainteresiranih za unapređenje maslinarstva.

Konferenciju je organizirala HGK Županijska komora Split u okviru projekta COOPeR, namijenjenog jačanju konkurentnosti maslinarske proizvodnje u programskom području i financiranog iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Projekt COOPeR je bio odlična prilika za suočavanje sa zajedničkim izazovima maslinarstva u regiji, a anketa koju je provela HGK ukazala je na potrebu i zahtjeve maslinara za brojnijim edukacijama i susretima na kojima mogu steći nova znanja i razmijeniti iskustva.

Na samom početku Ana Marija Puzić, viša stručna savjetnica Županijske komore Split i Amela Sjekirica - Suljić, predstavnica Grada Mostara, vodećeg partnera u projektu, osvrnule su se na rezultate projekta poput uspostavljanja prekograničnog Centra za maslinarstvo s laboratorijem u Mostaru te mreže prekogranične suradnje u području maslinarstva, suradnje između svih dionika u svrhu razmjene znanja i eksperimentalne sadnje novih maslina na prekograničnom području.

Brojna pitanja koja muče maslinare sažela je Mirella Žanetić, stručnjakinja iz splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u odličnom predavanju o utjecaju pravovremene berbe na kvalitetu maslinovog ulja. Odgovor na pitanje nije jednoznačan jer uvelike ovisi o brojnim faktorima, posebice stupnju zrenja, sorti, mikro klimi i sastavu tla. Odabrati optimalan trenutak berbe moguće je kroz znanstvenu formulu, no jednostavniji je primjer u kojem prostim okom vidimo kada je dvije trećine ploda promijenilo boju iz zelene u tamnoljubičastu. Ručna berba, iako najskuplja, i dalje je najbolji način da se sačuva kvaliteta ploda, a stari, u Dalmaciji desetljećima prakticirani načini čuvanja ubranog ploda u vodi ili moru, ipak nisu prihvatljivi jer se time uvelike gubi kvaliteta maslinovog ulja.

Klimatske promjene imaju veliki utjecaj na pomicanje berbe jer berba je već počela, a trenutačne temperature su izrazito visoke stoga se preporučuje berba u ranijim jutarnjim ili predvečernjim satima kako bi se temperatura ploda držala pod kontrolom, budući da njegova visoka temperatura negativno utječe na kvalitetu ulja.

Dalmacija ima izuzetna maslinova ulja, visoke kvalitete koju potvrđuju brojne domaće i inozemne nagrade koje dalmatinski maslinari osvajaju na prestižnim domaćim i inozemnim natjecanjima. Ipak, na tržištu dominiraju istarska ulja, a jedan od ključnih razloga je nedostatak kvalitetnog brendiranja dalmatinskih ulja što je u svom predavanju o brendiranju i pozicioniranju extra djevičanskog ulja na tržištu odlično objasnio stručnjak za agrarnu ekonomiku Marin Čagalj, također s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša. Sudionicima je predstavio glavne korake u procesu brendiranja počevši od samog istraživanja tržišta i konkurencije u čemu veliku ulogu ima i platforma HGK, Digitalna komora, koja zainteresiranima na jednostavan način pruža vrijedne podatke.

Kvaliteta proizvoda je preduvjet no Čagalj je istaknuo važnost ulaganja u promidžbu, posebice društvene mreže koje su danas relativno pristupačan, a učinkovit komunikacijski kanal. Nadalje, važan je odlazak na natjecanja koja su znanstvena potvrda kvalitete, no na koncu je poentirao kako je ipak najbolji način dobrog plasmana proizvoda - usmena predaja. Usmjeravanje na kvalitetu, umjesto kvantitete i stalan kontakt s potrošačima kako bi se dobile povratne informacije za unapređenje, osnova su uspjeha dobrog plasmana na tržištu.

Izvrsnu diskusiju koja je obogatila konferenciju novim saznanjima i iskustvima svih triju zemalja uključenih u ovaj projekt, zaključio je Domagoj Živković iz OPG Laurenta, kao primjer dobre prakse. Ispričao nam je svoj maslinarski put, započet vrlo ozbiljno   analizom tla koja mu je donijela značajna saznanja i brojne uštede. Smatra kako su ključ uspjeha u maslinarstvu trud i upornost, no prvenstveno konstantna edukacija, povjerenje u struku te razmjena znanja i iskustva, što je u konačnici i glavni razlog organiziranja današnje konferencije.

Projekt COOPeR sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije, a provodi se u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
FOTOGALERIJA Ovako Sinj izgleda kroz objektiv građana
9
min
FOTOGALERIJA Ovako Sinj izgleda kroz objektiv građana
VIDEO Ovo se ne viđa svaki dan: motociklist u Splitu šokirao prolaznike
29
min
VIDEO Ovo se ne viđa svaki dan: motociklist u Splitu šokirao prolaznike
Sportska 'predstava' na utakmici Dinama: Boysi digli poruku koja je podijelila Hrvatsku
39
min
Sportska 'predstava' na utakmici Dinama: Boysi digli poruku koja je podijelila Hrvatsku
Splitski liječnik o umjetnoj inteligenciji: "Može znatno olakšati život starijima"
53
min
Splitski liječnik o umjetnoj inteligenciji: "Može znatno olakšati život starijima"
Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
1
sat
Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    Djevojka (29) oduzela prednost BMW-u koji je jurio 125 km/h: Poginuo njen sin (4) i pijani vozač (34)
    20. prosinca 2025. 10:55
  • LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    LOV, ORUŽJE I LUKSUZ Nacional: "Samo jedna lovačka puška Andrije Mikulića doseže 100 tisuća eura"
    20. prosinca 2025. 10:27
  • Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    Sjećate se ovog bivšeg splitskog gradonačelnika? Poznat je po skoku u more na Rivi
    20. prosinca 2025. 16:07
  • VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    VIDEO Požar zahvatio dva stana u središtu Trogira, 40 vatrogasaca ga gasilo
    20. prosinca 2025. 13:12
  • "Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
    "Tri ure vozila je od Sinja do Splita": U ferati se nalazili cijeli svati, a netko je u Dicmu otkačio vagon s pršutima i vinom. Ovo su tri priče o legendarnoj Sinjskoj reri
    20. prosinca 2025. 15:28
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.