Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

GREŠKA KOJU MNOGI RADE Ovim postupkom skraćujete rok trajanja kuhanim jajima

Ako jaje pripremate na ovaj način, neka vas ne uplaši
D.D. / Foto: Pixabay22. travnja 2025. 09:44
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Uskrs je vrhunac sezone za jaja i period kada se često znamo preračunati koliko ih zaista možemo i stignemo pojesti.

Šokiranje kuhanih jaja hladnom vodom raširena je praksa u kuhinjama. No ono što mnogi ne znaju je da ovaj proces značajno utječe na rok trajanja tvrdo kuhanih jaja. Dakle, ako jaje pripremate na ovaj način, neka vas ne uplaši.

Tekst se nastavlja nakon oglasa

Nemojte ispirati jaja nakon kuhanja

Kada se jaja hlade pod hladnom vodom, brza promjena temperature uzrokuje sitne pukotine u ljusci, prema centru za savjetovanje potrošača. U isto vrijeme, unutrašnjost jajeta se steže i “usisava” vodu iz slavine koja sadrži moguće mikroorganizme.

Ove klice mogu uzrokovati da se tvrdo kuhana jaja koja su bila ohlađena mnogo brže pokvare od onih koja nisu bila ohlađena, objašnjava centar za savjetovanje potrošača.

Ako kuhana jaja pripremate za Uskrs ili izlet, nemojte ih šokirati. Ako kupujete tvrdo kuhana jaja s vidljivim oštećenjem ljuske, preporučuje se da ih pojedete što prije, piše Fenix.

Rok trajanja se znatno smanjuje

Osobito kod domaćih bojanih uskršnjih jaja, važno je ne šokirati ih nakon tvrdog kuhanja. Obojena jaja se često čuvaju dugo vremena. Ako ih se ne spriječi, izdržat će do četiri tjedna na dva do šest stupnjeva Celzijevih, prema savjetu Centra za savjetovanje potrošača. No, ohlađena jaja treba potrošiti unutar dva tjedna.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ohlađeno jaje nije lakše oguliti. Sposobnost ljuštenja više ovisi o starosti jajeta, prenosi Öko-Test. Što je jaje starije, to je lakše razbiti ljusku.

Trebaju li se jaja hladiti ili ne?

Prema informacijama Savjetovališta za potrošače, meko kuhana jaja svakako je preporučljivo ohladiti. Razlog: Zbog naglog zahlađenja temperatura ljuske brzo pada ispod 70 stupnjeva, što zaustavlja proces kuhanja unutar jajeta.

Time se sprječava da se jaje dalje kuha i postane pretvrdo – zadržava se željena meka konzistencija. Da biste skuhali savršeno jaje, pomaže i trik s temperaturom.

Odluka o tome trebaju li se jaja hladiti u konačnici ovisi o namjeni. Ako želite odmah pojesti meko kuhana jaja, preporučuje se da ih ohladite kako biste postigli savršenu konzistenciju.

Tvrdo kuhana jaja koja se čuvaju dulje vrijeme ne smiju se šokirati kako im se ne bi smanjio rok trajanja.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U četvrtak u Gradskoj galeriji Sikirica otvorenje izložbe 'Boro i njegov Sinj'
11
min
U četvrtak u Gradskoj galeriji Sikirica otvorenje izložbe 'Boro i njegov Sinj'
Hoće li Šuta smijeniti Keruma s mjesta predsjednika Nadzornog odbora Žnjana? "Moram sve sagledati, što se tiče zakonskog dijela..."
33
min
Hoće li Šuta smijeniti Keruma s mjesta predsjednika Nadzornog odbora Žnjana? "Moram sve sagledati, što se tiče zakonskog dijela..."
MARIJANA PULJAK I IGOR SKOKO: Proračun je izglasala koalicija svega najgoreg u splitskoj politici 
37
min
MARIJANA PULJAK I IGOR SKOKO: Proračun je izglasala koalicija svega najgoreg u splitskoj politici 
Nova uprava HNK-a Split ističe željezni repertoar, osnaživanje Opere, okretanje razvoju publike te fokus na estetiku i emocije: „Gradimo teatar koji Split zaslužuje“
41
min
Nova uprava HNK-a Split ističe željezni repertoar, osnaživanje Opere, okretanje razvoju publike te fokus na estetiku i emocije: „Gradimo teatar koji Split zaslužuje“
Gulić iz Domovinskog pokreta: "Ovaj proračun smatramo radnim i provedivim, i zato ga podržavamo"
51
min
Gulić iz Domovinskog pokreta: "Ovaj proračun smatramo radnim i provedivim, i zato ga podržavamo"
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    Anđa Marić šokirala sve: 'Moj sin je alkoholičar, bolesnik, ovisnik. Sada je u istražnom zatvoru i odgovarat će...'
    15. prosinca 2025. 17:53
  • Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    Kerum završio na Bilicama, evo što se dogodilo
    16. prosinca 2025. 00:46
  • Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    Vozačica splitskog Prometa: "Kad me vidjela za volanom, rekla je da zaustavim autobus i izašla..."
    15. prosinca 2025. 20:06
  • Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    Kreće isplata prve "13. mirovine". Evo koliko ćete dobiti
    16. prosinca 2025. 08:16
  • EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    EKSKLUZIVNO Imamo fotografiju: Ovo je sudar zbog kojeg je Kerum završio na Bilicama
    16. prosinca 2025. 10:11
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.