Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, koji boravi u višednevnom posjetu Kini, obišao je 36 kilometara dug most Hangzhou Bay, u pratnji predsjednika Uprave kineske kompanije za ceste i mostove Lu Shana, tvrtke koja gradi Pelješki most. Potom je u Šangaju nazočio primanju koje je, uoči prvog China International Import Expo, za šefove delegacija, organizirao kineski predsjednik Xi Jinping.

Ovaj most izgrađen je u samo pet godina i povezuje najveće svjetske teretne i kontejnerske luke u Nigbu i Šangaju.

“Bit će jednako uspješni i u Hrvatskoj”

– Kad smo jutros vidjeli uživo taj iznimni inženjerski i poduzetnički zadatak koji je obavljen na tako zahtjevnom mostu dugačkom 36 kilometara, uvjereni smo da će CRBC biti jednako efikasan i uspješan u izgradnji Pelješkog mosta – rekao je Plenković.

Podsjetio je da je sadašnji kineski predsjednik Xi Jinping prije petnaestak godina postavio kamen temeljac za taj most, te dodao da uspješan dovršetak projekta pokazuje kako “uz veliku predanost i tako veliki pothvat može biti pokrenut i dovršen doslovno u roku od pet godina”, rekao je predsjednik hrvatske Vlade. “To je zaista iznimno postignuće”, istaknuo je.

Otišao i u Šangaj

Plenković je most Hangzhou Bay obišao u pratnji predsjednika uprave CRBC-a Lua Shana, koji je hrvatskim novinarima dan ranije rekao da je projekt Pelješkog mosta “vrlo važan za CRBC”.

– Riječ je o prilično sofisticiranom mostu, kako zbog prilično velikog raspona središnjeg luka, tako i zbog strogih europskih zakona o zaštiti okoliša. Moramo biti vrlo oprezni kod svih tehničkih pitanja, i osobito kod okoliša, kako ne bismo prekršili europske standarde i kako ne bismo razočarali ljude – kazao je Lu.

Nakon obilaska mosta, predsjednik Vlade Andrej Plenković otputovao je u Šangaj gdje se sastao s gradonačelnikom Yingom Yongom. Zagreb i Šangaj imaju potpisan sporazum o prijateljstvu i suradnji, gradovi su prijatelji od 1980. godine.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime