Socijaldemokratski forum žena SDP-a u subotu je žestoko osudio puštanje na slobodu Zadranina Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac (31), koji je ljetos pretukao 18-godišnjakinju u zadarskom kafiću, ocijenovši to sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj. Tijekom jutra organizirao je mirni prosvjed ulicama Zadra zbog odlike da se Kovačević pusti braniti sa slobode.

Ipak, na prosvjedu se moglo čuti dosta pogrdnih riječi dobacivanih “sa strane”, a upućenih mahom pravosuđu. Kako je izgledao prosvjed, pogledajte u videu Zadarskog lista:

Darko Kovačević, zvani Daruvarac (31), optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda, pušten je u jučer iz pritvora zbog pravosudne procedure, što SDP-ov forum žena ocjenjuje nedvojbenim primjerom da se u hrvatske institucije ne može imati povjerenja.

U priopćenju podsjećaju da je Hrvatska država u kojoj je Istanbulska konvencija ratificirana, no ništa nije učinjeno da se intervencijom u zakone ili barem odgovornošću u vođenju postupka spriječi ovakva praksa.

Jedini dojam koji ostaje je da ne postoji ni opredijeljenost ni volje da se Konvencija provodi, žrtve zaštite, a počinitelji kazne, ocjenjuje SDP-ov forum.

Navode i da su u ovom slučaju počinjeni školski primjeri svega što civilizirani svijet i humana praksa nastoji spriječiti u odnosu prema žrtvi.

Odsustnost zaštite, rizik od odmazde, ponavljano svjedočenje i viktimizacija žrtvu iznova provode kroz novo zlostavljanje, ugrožavajući njezina prava i slobodu. Postupak zadarskog suda građankama i građanima poslao je nedvojbenu poruku da u institucije ove zemlje ne mogu imati povjerenja te da je javno isticanje želje za obuzdavanjem rodno utemeljenog nasilja, samo deklarativno i prigodničarsko, ističe se u priopćenju.

Kovačeviću je jučer ukinut istražni zatvor jer po zakonu ne može trajati dulje od šest mjeseci kada je riječ o kaznenim djelima (prijetnja i nanošenje teških tjelesnih ozljeda) za koja se vodi taj kazneni postupak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime