Danas je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svojim službenim stranicama izvijestio javnost da je zaprimio 7386 prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.

Navode da je prva prijava zaprimljena iz Vojnića, dok je najviše prijava došlo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara. Javni poziv privremeno je zatvoren danas nešto prije 11 sati.

Iz dosad zaprimljenih podataka, po kući je u prosjeku zatraženo oko 70-ak tisuća kuna, što znači da je u većini slučajeva planirana primjena više mjera energetske obnove. Građani koji planiraju provoditi ove projekte sredstva najčešće žele uložiti u postavljanje toplinske izolacije i zamjenu stolarije. Mjerama se omogućuju veće uštede energije jer se sprječavaju energetske gubitke, piše u priopćenju.

Planirani budžet znatno je uvećan

Iz Fonda kažu da se očekivao veliki interes te da je planirani budžet od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. Fond planira objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u idućoj, 2021. godini.

– Što se tiče javnog poziva za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za ranjive skupine u opasnosti od energetskog siromaštva na isti je do sad zaprimljeno 59 prijava te je na njega još uvijek moguće podnijeti prijavu. Započeta je obrada svih prijava prema redoslijedu zaprimanja te će sredstva u okviru raspoloživog budžeta biti odobrena svima koji su dostavili odgovarajuću dokumentaciju – navodi se u priopćenju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime