Manifestacija Eno gastro Kaštela već se desetu godinu održava u Kaštelima. Manifestaciju organizira Udruženje obrtnika Kaštela u kojoj im se pridruže prijatelji obrtnici iz cijele Hrvatske uz pokroviteljstvo Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore SD županije, Grada Kaštela te TZ Kaštela.

Svi oni koji su sinoć posjetili porat u Kaštel Starom mogli su kroz okuse i mirise ‘prošetati’ cijelom Hrvatskom.

Osijek je prezentirao svoju slavonsku platu (sir, kulen, švarglu, špek), Pakrac konjske ćufte te Vrbovsko s gulašom od divljači. Novi Marof skuhao je juneći gulaš, Požega je ponudila kobasice od crne svinje te ukusnu kotlovinu koju su skuhali obrtnici iz Zagrebačke županije. I Dalmacija je ponudila specijalitete svoga kraja, pa su tako Splićani, Trogirani i Kaštelani kuhali zelenu manistru s kozicama, rižot, salatu od hobotnice te tunu s gradela. Moramo napomenuti da se stvorila manja gužva ispred štanda Vrgorca jer su svi željeli kušati domaći vrgorački pršut koji je bio za prste polizati. A svi oni koji su se nakon dobre spize htjeli zasladiti mogli su navratiti na štand Krapinskih toplica čiji su obrtnici ispekli palačinke s domaćim pekmezom.

Obrtnici iz Požeško-slavonske županije na ovoj manifestaciji sudjeluju od prve godine.

– Prije par godina kuhali smo slavonski čobanac, a ove godine pravimo kobasice od crne domaće svinje i vidimo da se ljudima jako sviđa – kazao nam je predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Ante Bilobrk.

Sve ovo je trebalo je i dobro zaliti, pa su se tu našla i probrana vina koja su posjetitelji mogli degustirati te hladna pića kojima su se mogli osvježiti u ovoj toploj, ljetnoj večeri. Ni pjesme ni plesa nije nedostajalo. Na plesnom podiju se među domaćima našlo i dosta turista koji su uz glazbene taktove uživali do dugo u noć.