Podijelite

Odjel za plansku, analitičku i GIS potporu DUZS-a svakodnevno izdaje zemljovid predviđanja razreda opasnosti od šumskih požara. Za danas se vrlo velika opasnost od požara predviđa na širem splitskom području: od Trogira, zaleđa Splita, do Podstrane i sjeverozapadnog dijela otoka Brača. Velika opasnost vrijedi gotovo za cijeli ostatak Dalmacije, osim za imotsko, vrgoračko područje i veći dio visa, gdje je opasnost umjerena zbog kiše koja je na tom području povremeno padala zadnjih dana.

Nažalost, prave vrućine tek stižu u Dalmaciju sljedećih desetak dana, a konkretnije oborine nisu na vidiku, pa se može pretpostaviti da će indeks opasnosti od požara dodatno porasti početkom kolovoza.

Ipak, ovo je ljeto, kao u cijela godina, zbog povoljnih hidroloških okolnosti, kudikamo manje podložno požarima, a ostaje nadati se da do kraja ljeta također neće biti značajnijih požara otvorenog tipa.

Relativno kišna godina i nestabilno ljeto u Hrvatskoj su značajno doprinijeli da je broj požara na otvorenom neusporedivo manji nego lani. Vidimo da iste sreće nisu neki drugi dijelove Europe; od Grčke do Skandinavije, gdje i dalje bijesne katastrofalni požari pogodovani ekstremno visokim temperaturama zraka.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime