Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DOBRO JE ZNATI Koliko dugo svježa piletina smije stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove

Svi nekad radimo ambiciozne planove za kuhanje složenih obroka tijekom tjedna. Kupili smo sve potrebne sastojke u trgovini, stavili ih u hladnjak – a zatim brzo zaboravili na ovu investiciju i ipak napravili neko jednostavnije jelo ili ga naručili iz omiljenog restorana.
D.D. / Foto: Pixabay1. ožujka 2023. 22:59
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Niske temperature vašeg hladnjaka osmišljene su kako bi vam pomogle u očuvanju hrane dovoljno dugo dok ne budete spremni za pripremu jela. Nakon odugovlačenja s planovima za kuhanje, možda se pitate koje su vaše sada manje svježe namirnice još uvijek sigurne za jelo — točnije, koliko dugo vaša piletina u hladnjaku može ostati dobra za jelo?

Piletina je, naravno, jedan od najomiljenijih nemasnih proteina na planetu. Kao cjenovno pristupačan izvor nemasnih bjelančevina, piletina je vrlo svestrana, može biti predjelo i glavno jelo, a i dodatak salatama.

Bilo da želite pripremiti prsa bez kostiju, pileće batke ili ispeći cijelo pile, vaši planovi kuhanja ovisit će o kvaliteti i svježini vaše piletine dok je još sirova. Ako se vaša sirova piletina hladila u hladnjaku, vjerojatno je još uvijek jestiva. Istovremeno, gotovo sve ima rok trajanja, a čak ni najmoderniji hladnjaci današnjice ne mogu zauvijek sačuvati svježinu kvarljivih namirnica, prenosi N1.

Koliko svježa piletina može potrajati u hladnjaku?

Prema CDC-u, procjenjuje se da se milijun ljudi u SAD-u razboli svake godine nakon konzumiranja kontaminirane peradi. Čak i kad je najsvježija, sirova piletina često je kontaminirana s mnogo bakterija, uključujući bakterije Campylobacter, Salmonella i Clostridium perfringens.

Isplati li riskirati kuhajući pripremajući piletinu nakon što je tjedan dana stajala u vašem hladnjaku?

Nakon što vaša sirova piletina uđe u standardni hladnjak, imate do dva dana da je upotrijebite prije nego što dođe vrijeme da je bacite.

Iako su smjernice USDA-e za vremenske rokove skladištenja hladne hrane izvrstan osnovni barometar za mjerenje svježine vaše hrane, to je naravno sve relativno i podložno promjenama ovisno o pojedinačnim okolnostima. Unatoč tome, ako sumnjate je li vaša svježa piletina još uvijek sigurna za jelo ili nije, postoji nekoliko znakova koji će vas obavijestiti je li se meso pokvarilo.

Ako se pitate kako razlikovati dobra od loših sirovih pilećih prsa, prođite kroz ovaj popis od četiri savjeta.

1. Provjerite datum
Ako ste svoju svježu piletinu nakon kupnje odmah spremili u hladnjak, tada njen datum “upotrijebiti do” uzmite kao mjerilo za mjerenje vremena prije nego što se vaše meso pokvari. Prema USDA, “svježu piletinu, puretinu, mljeveno meso i mljevenu perad treba iskoristiti ili zamrznuti unutar 1 do 2 dana od kupnje”.

Profesionalni savjet: ako je vaša sirova piletina toliko dugo bila u hladnjaku da joj je istekao rok trajanja, to je vjerojatno znak da je prešla na pokvareni teritorij. Nemojte riskirati trovanje hranom.

2. Obratite pozornost na promjenu boje
Kada se radi o ispitivanju svježine i kvalitete svježeg mesa, oslanjanje na vizualne znakove koji označavaju kvarenje možda je najlakši pristup.

Obično, kada je sirova piletina još uvijek svježa i sigurna za jelo, imat će svijetloružičastu, blijedoplavkasto-bijelu ili čak žutu boju, s jarko bijelom masnoćom. Ako nakon pregleda svoje sirove piletine primijetite žutu masnoću s mrljama ili nijanse zelene i sive – odmah bacite to meso!

3. Osjetit ćete neugodan miris
Ne, to nije tipfeler. Užegla, sirova piletina može imati truli, teški miris. Kako biste provjerili je li vaša sirova piletina još uvijek dobra, izvadite je iz hladnjaka i malo pomirišite. Ako osjetite kisele, riblje ili sumporne note, riješite se tog mesa.

4. Provjerite teksturu
Vaša sirova piletina može proći vaše vizualne i njušne testove, ali tekstura je još jedna velika zastavica na koju treba obratiti pozornost prije nego što počnete kuhati.

Kad je sirova piletina još svježa, izgledat će sjajna, biti vlažna na dodir, pa čak i malo skliska. Međutim, znat ćete je li se kvaliteta vaše sirove piletina pogoršala ako vam se čini ljepljivom i mljackavom. Ako je to slučaj, izbacite svoju sirovu piletinu što prije.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
1
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
31
sek
U ponedjeljak kreću radovi u jednoj solinskoj ulici, pogledajte kako će se prometovati
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
12
min
Besplatne STEM radionice za učenike u Splitu i Sinju: počinju prijave za 10. i 11. ciklus programa FAUST
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
22
min
Emotivan dan u Hrvatskom domu u Splitu. Obilježen je Međunarodni dan volontera: "Oni su snaga"
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
32
min
U Zavodu za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Split uspješno odstranjen tumor vrata težak 3,3 kilograma
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
43
min
Poznajete li muškarca sa slike? Splitska policija ga traži, evo zbog čega
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    Anka Đikić o ozlijeđenom policajcu: "Spasio me od prijetnji, i toj osobi je htio pomoći"
    4. prosinca 2025. 21:16
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.