“Jučerašnji požar na Kostirnicama ući će u anale naše postrojbe kao prvi na kojem smo nastupali zajedno sa zračnim snagama kojima je zapovijedala jedna žena, prva hrvatska kapetanica kanadera” – stoji u objavi supetarskih vatrogasca.

Bojnica Diana Doboš rođena je 1976. u Osijeku. Pripadnica je Hrvatske vojske od 1999. kada je završila školovanje kao najbolja u rangu 3. naraštaja hrvatskih vojnih pilota. U početku je obnašala dužnosti pilotkinje, nastavnice letenja i zapovjednice voda u Eskadrili aviona u kojoj je i bila članica akrobatske grupe “Krila Oluje” s kojom je zabilježila 24 nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Ulaskom u “Krila Oluje” postala je treća žena u povijesti koja je letjela u nekoj od svjetskih akrobatskih grupa. Prelaskom u Protupožarnu eskadrilu završila je preobuku za pilotkinju na avionu Canadair CL-415, a nakon toga stekla je zvanje prvo kopilotkinje a zatim i kapetanice na istom tipu aviona.

U vojnoj letačkoj karijeri ostvarila je oko 1700 sati naleta i oko 10 000 slijetanja na avionima UTVA-75, Pilatus PC-9M i Canadair CL-415. U Protupožarnoj eskadrili zabilježila je oko 5000 izbačenih vodenih bombi na požarištima, a sudjelovala je u međunarodnim misijama gašenja požara u Bosni i Hercegovini i Državi Izrael.

“Ovo joj je bilo zapovjedno vatreno krštenje nad našim otokom i moramo priznati da ga je odradila maestralno.

Kacige dole kapetanice Diana, stekli ste naše puno povjerenje!” – poručili su supetarski vatrogasci.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime