Podijelite

Za nama je neobično dug niz stabilnih proljetnih dana koji su donijeli dašak preuranjenog ljeta. Ako ste negdje pročitali da nam stiže zahlađenje, možete ostati mirni jer toplina barem sljedećih desetak dana nikud neće pobjeći. Ipak, u četvrtak će biti promjenjivom, čime će se prekinuti dugačak niz dana bez ikakvih oborina.

Već su danas grmljavinski pljuskovi zahvatili unutrašnjost zemlje, a tijekom četvrtka će stići i do Dalmacije. Dobra je to vijest za poljoprivrednike koji već čekaju ozbiljniju svibanjsku kišu. Pljuskovi će doći, ali se nadamo da s njima neće biti i mjestimične tuče. Ako i bude, meteorološke radare nemamo, pa nitko ne može predvidjeti kuda će se kretati.

Četvrtak: Od zanemarive kiše do – nevremena!

Četvrtak će biti promjenjiv. To znači da neće biti cjelodnevne kiše, niti će biti pretjerano puno sunca. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a u onim oblačnim bit će kiše ili grmljavinskih pljuskova. Oborine će biti ljetnog karaktera što u pravilu znači da će kiše ponegdje tek “poškropiti”, a ponegdje, uslijed jačeg nevremena, može pasti preko 20 litara oborine po kvadratnom metru. U početku može biti umjerene bure, a ostatak dana će dominirati umjereno jugo i levant. Vjetar će biti znatno jači na moru nego na kopnu, osobito prema otvorenom gdje najjači udari juga u ranim popodnevnim satima mogu prelaziti 80 km/h.

Bit će tek neznatno svježije u odnosu na srijedu s najvišim dnevnim temperaturama od 22 do 28°C. U područjima s pljuskovima, a osobito s nevremenom, prolazno će osvježiti.

Udari vjetra u četvrtak popodne (Crometeo WRF @ MeteoAdriatic)

Petak ponovno donosi stabilnije vrijeme. Bit će djelomično sunčano i u većini predjela suho. Promjenjivije na otvorenom moru i vanjskim otocima gdje može biti prolaznih pljuskova. U prvom dijelu dana umjereno jugo koje prema otvorenom može biti jako, postupno će slabiti i prestati do večeri. Jutro će biti svježije, osobito u Zagori gdje će minimalne temperature biti jednoznamenkaste. Najviše dnevne temperature većinom od 22 do 27°C.

Većinom suha subota, ali…

Razni organizatori su upravo nadolazeću subotu odabrali za svakojake događaje. Glavni je vjerojatno onaj u Splitu, veliki koncert na otvorenom Simple Mindsa na Žnjanskom platou. Tu je i niz drugih događanja u Dalmaciji. Subota će biti promjenjiv dan u kojem će dominantno biti suho. Ipak, osobito su popodne i navečer, uz jači razvoj oblaka, mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom. Organizatori će morati imati sreće. Primjerice, dok na jednom području može prolazno sneverati, samo kilometar dalje može biti potpuno suho. Ipak, čak i tamo gdje bude oborine, bit će prolazne i po svemu sudeći slabe. (Sretno svima!). Vjetar će ujutro biti slab ili će biti tiho, popodne umjeren vjetar zapadnih smjerova. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 23 do 28°C.

Čini se da nedjelja donosi pretežno sunčano vrijeme. Tek lokalno popodne može biti slabih i prolaznih pljuskova. Danju će puhati maestral i bit će vrlo toplo, ponegdje i vruće.

Sveti Duje, spasi me

Ponedjeljak je od posebnog interesa Splićana jer slave svoj dan. Zasad se čini da će Sveti Duje biti milostiv i podariti suh i vrlo topao dan. Ipak, da postoji kakva-takva neizvjesnost pobrinula se jedna mala visinska ciklona koja se krajem dana “šulja” s istoka prema Jadranu. Hoće li se zaista donijeti nestabilnu noć na utorak, bit će jasnije sljedeća dva dana.

 Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime