U organizaciji Županijske lige protiv raka Split i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u subotu, 19. siječnja, od 9 do 14 sati u prizemlju Jokera održat će se 12. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj je jedno od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života. U Hrvatskoj od ove zloćudne bolesti umre više od 100 žena godišnje, tj. jedna žena gotovo svaki treći dan. Upravo ovakve brojke razlog su za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.

Danas se sa sigurnošću zna da je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzročena humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. Najčešći i najopasniji tipovi HPV-a u našoj su sredini tipovi 16 i 18 koje nazivamo virusima visokog rizika. U borbi protiv raka vrata maternice razlikujemo primarnu i sekundarnu prevenciju. Smatra se da je oko 60 % spolno aktivnih žena i muškaraca bilo u kontaktu s virusom i da je adolescentna dob najkritičniji period za zarazu. Upravo zbog toga važno je mlade ljude informirati i educirati o odgovornom spolnom ponašanju. U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima prvih razreda srednje škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a.

U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. U našoj zemlji oko 1.700 žena trenutno boluje od raka vrata maternice, svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, a više od 100 žena na godinu umre od posljedica ove bolesti. Tri su temeljne odrednice borbe protiv ove zloćudne bolesti: edukacija, cijepljenje protiv HPV-a i rani odlazak na ginekološki pregled.

Pridružite nam se stoga ove subote u Jokeru, uzmite svoju grančicu mimoza, educirajte se, te zajedno obilježimo Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.

Zašto mimoza?

Mimoza je nježan cvijet, a žena je nježna. Izreka kaže: Osjetljiv si kao mimoza. Mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati, kada je u pitanju vlastito zdravlje. Mimoza kao nježan cvijet simbolizira nužnosti edukacije, cijepljenja i probira raka vrata maternice u Hrvatskoj.

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Edukacija – naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!
Cijepljenje – zaštitite se od bolesti koju uzrokuje HPV
Probir – odlazite redovito na ginekološke preglede s PAPA testomKomentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime