Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Za ukusnu pitu od jabuka važne su jabuke i kvalitetno prhko tijesto za kojeg trebate dosta maslaca

[RECEPT] Ovaj irski posebno volim  svaki put kad krenem prema Splitu, potrpam par komada u kufer. Neslani, naravno. Drugačiji je od  našeg jerje, intenzivnije žute boje, teže je maziv ako je tek iz frižidera, ali meni je njegov okus fantastičan...
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album28. listopada 2024. 00:41
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[VELIKO-SLOVO-POV]D[KRAJ-VELIKO-SLOVO]a kojim slučajem pišem kolumnu u Hrvatskoj, moguće da ne bi još uvijek imala dojam jeseni, ali ovdje u Irskoj gdje sam trenutno, ne mogu ništa bolje zamisliti od kolača s jabukama. Točnije, prave jesenske pite od jabuka. Nju možete baš u svakom kutku svijeta napraviti jer su sastojci svugdje dostupni. Važne su jabuke i kvalitetno prhko tijesto za kojeg trebate dosta maslaca. Ovaj irski posebno volim  svaki put kad krenem prema Splitu, potrpam par komada u kufer. Neslani, naravno. Drugačiji je od  našeg jerje, intenzivnije žute boje, teže je maziv ako je tek iz frižidera, ali meni je njegov okus fantastičan. Može se nabaviti I kod nas ponekad pa ako naletite, probajte ga. Što se tiče jabuka, u izboru sam imala malo poteškoća jer ćete na slikama vidjeti kakav su mi izbor ponudili. Ne znaš koju bi sortu prije odabrala. Evo recepta.

FB IMG 1730063604952
GALERIJA
Kliknite za pregled

 SASTOJCI:

TIJESTO:

Tekst se nastavlja nakon oglasa
  • 40 dkg brašna,  najbolje pola glatko pola oštro
  • 8 dkg sećera
  • 25 dkg maslaca
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žlica ruma

( U Irskoj ga nisam nasla, ali može i whiskey Jameson koji se baš proizvodi u

Midletonu he, he)

Ribana korica limuna

SASTOJCI ZA FIL:

  • 1 kg jabuka
  • 10 dkg oraha
  • Sećera po želji (ovisno o vrsti jabuka)
  • Vanilin sećer
  • Zličica cimeta
  • Sok od pola limuna

PRIPREMA:

Od navedenih sastojaka zamijesite rukama prhko tijesto pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na sat vremena u hladnjaku.

Jabuke naribajte, dodajte šećer. Pustite da malo odstoje pa ocijedite višak tekućine. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i cimet. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela, prvi komad razvaljajte na veličinu škrovade. Ovo su mjere za onu 35x25cm. Uvijek stavim u škrovadu (protvan) papir za pečenje iako možete i samo namastiti lim u kojem pečete. Na tako razvaljan list, pospite orahe koje ja volim onako krupnije samljeti i to stavite peći na 150 C 25 minuta. Nakon isteka tog vremena, izvadite iz peći, stavite nadjev od jabuka i poklopite drugim listom tijesta kojeg ste prethodno razvaljali. Izbockajte po vrhu lagano perunom (vilicom). Sada konačno formiranu pitu stavite peći na 180 C 40 ili 45 minuta, dok gore ne uhvati malo boju. Kad se dobro ohladi, pospite sitnim šećerom i nemojte odmah sve pojesti jer je kad odstoji koji dan, još bolja!

mirella meic 1

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
11
Haha
1
Nice
10
What?
2
Laž
3
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Završio je prvi Advent na Pazariću, pogledajte kako je bilo
4
min
Završio je prvi Advent na Pazariću, pogledajte kako je bilo
BEZ MILOSTI Na Pazaru održano natjecanje u - žderanju
16
min
BEZ MILOSTI Na Pazaru održano natjecanje u - žderanju
Službeno potvrđen i treći slučaj opasne bakterije u Hrvatskoj
30
min
Službeno potvrđen i treći slučaj opasne bakterije u Hrvatskoj
Uoči božićnih blagdana, bez električne energije bit će veliki dijelovi Splita, dio Kaštela, Vrgorca i Sinja
37
min
Uoči božićnih blagdana, bez električne energije bit će veliki dijelovi Splita, dio Kaštela, Vrgorca i Sinja
Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
40
min
Legenda Hajduka stigla iz Njemačke na Poljud, komentirao je današnju utakmicu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    Prometna nesreća kod Poljica, stigao helikopter Hitne pomoći. Zatvorena magistrala
    21. prosinca 2025. 12:50
  • Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    Gradonačelnica Supetra nakon uklanjanja HOS-ovog murala: "Obitelj mi je izložena napadima, pogotovo moj otac koji je branitelj"
    21. prosinca 2025. 09:53
  • Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    Splitski Mad Max: "Policija mi je trajno zaplijenila auto vrijedno 25.000 eura"
    20. prosinca 2025. 21:35
  • Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    Maja Šuput rasplesala publiku u Gradini, večeras slijedi humanitarna večer
    21. prosinca 2025. 12:44
  • VIDEO Neviđen led na Kupresu, auta slijeću s ceste
    VIDEO Neviđen led na Kupresu, auta slijeću s ceste
    21. prosinca 2025. 15:25
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
Copyright © 2017-2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.