Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

DALMATINSKO NEODRICANJE Za ukusnu pitu od jabuka važne su jabuke i kvalitetno prhko tijesto za kojeg trebate dosta maslaca

[RECEPT] Ovaj irski posebno volim  svaki put kad krenem prema Splitu, potrpam par komada u kufer. Neslani, naravno. Drugačiji je od  našeg jerje, intenzivnije žute boje, teže je maziv ako je tek iz frižidera, ali meni je njegov okus fantastičan...
MIRELLA MEIĆ / Foto: Igor Jakšić, privatni album28. listopada 2024. 00:41
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

[VELIKO-SLOVO-POV]D[KRAJ-VELIKO-SLOVO]a kojim slučajem pišem kolumnu u Hrvatskoj, moguće da ne bi još uvijek imala dojam jeseni, ali ovdje u Irskoj gdje sam trenutno, ne mogu ništa bolje zamisliti od kolača s jabukama. Točnije, prave jesenske pite od jabuka. Nju možete baš u svakom kutku svijeta napraviti jer su sastojci svugdje dostupni. Važne su jabuke i kvalitetno prhko tijesto za kojeg trebate dosta maslaca. Ovaj irski posebno volim  svaki put kad krenem prema Splitu, potrpam par komada u kufer. Neslani, naravno. Drugačiji je od  našeg jerje, intenzivnije žute boje, teže je maziv ako je tek iz frižidera, ali meni je njegov okus fantastičan. Može se nabaviti I kod nas ponekad pa ako naletite, probajte ga. Što se tiče jabuka, u izboru sam imala malo poteškoća jer ćete na slikama vidjeti kakav su mi izbor ponudili. Ne znaš koju bi sortu prije odabrala. Evo recepta.

FB IMG 1730063604952
GALERIJA
Kliknite za pregled

 SASTOJCI:

TIJESTO:

  • 40 dkg brašna,  najbolje pola glatko pola oštro
  • 8 dkg sećera
  • 25 dkg maslaca
  • 2-3 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žlica ruma

( U Irskoj ga nisam nasla, ali može i whiskey Jameson koji se baš proizvodi u

Midletonu he, he)

Ribana korica limuna

SASTOJCI ZA FIL:

  • 1 kg jabuka
  • 10 dkg oraha
  • Sećera po želji (ovisno o vrsti jabuka)
  • Vanilin sećer
  • Zličica cimeta
  • Sok od pola limuna

PRIPREMA:

Od navedenih sastojaka zamijesite rukama prhko tijesto pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite na sat vremena u hladnjaku.

Jabuke naribajte, dodajte šećer. Pustite da malo odstoje pa ocijedite višak tekućine. Dodajte vanilin šećer, limunov sok i cimet. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela, prvi komad razvaljajte na veličinu škrovade. Ovo su mjere za onu 35x25cm. Uvijek stavim u škrovadu (protvan) papir za pečenje iako možete i samo namastiti lim u kojem pečete. Na tako razvaljan list, pospite orahe koje ja volim onako krupnije samljeti i to stavite peći na 150 C 25 minuta. Nakon isteka tog vremena, izvadite iz peći, stavite nadjev od jabuka i poklopite drugim listom tijesta kojeg ste prethodno razvaljali. Izbockajte po vrhu lagano perunom (vilicom). Sada konačno formiranu pitu stavite peći na 180 C 40 ili 45 minuta, dok gore ne uhvati malo boju. Kad se dobro ohladi, pospite sitnim šećerom i nemojte odmah sve pojesti jer je kad odstoji koji dan, još bolja!

mirella meic 1

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
11
Haha
1
Nice
10
What?
2
Laž
3
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.