Kad zbog prirode posla morate putovati, a to je kod nas glazbenika vrlo često, prava je sreća imati prijatelje u drugim gradovima. Uvijek je dobro imati “vodiča” koji zna gdje se primjerice dobro jede, gdje se nalazi automehaničar, a gdje servis za mobitele. Ako idete u Hercegovinu, nema straha. Tamo mnoge splitske glazbenike, ali ne samo njih, s nevjerojatnom ljubaznošću dočekuje prjatelj i mnogima kum - Blago Zelenika. Tako smo prije par dana, moja Zorica i ja, u glazbenom svijetu Providenca, boraveći u Mostaru s našim Blagom otkrile neko novo slastičarsko “blago”. Naime, uz kavu i kolače u jednom odličnom mostarskom hotelu, na stol pred našeg Blagu, stigla je neobična krostata. Sa šipkom. Kako nisam ni pokušala pitati recept, sinoć sam napravila neku svoju varijantu. Znači, ovaj origanal se može onda našem prijatelju u čast zvati i Blagina krostata.
Evo recepta:
Za podlogu kalup promjera 22 cm
SASTOJCI:
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 2 žlice šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žumanjak
- Korica limuna
KREMA:
- 100 g mascarpone sera
- 200 g krem sıra
- 100 g šeće
- 1 žlica lemon curda (u prethodoj kolumni CHEESECAKE OD LIMUNA sam opisala kako se pravi)
- 1 dl slatkog vrhnja
- 50 ml soka šipka
- 2 šipka za ukrašavanjeMaslac, brašno, šećer, koricu limuna i vrhnje u posudi izmiješajte u tijesto, možete mikserom sa nastavcima za tijesto, a možete i rukama. Tijesto omotajte u prijanjajuću foliju i ostavite ga pola sata u hladnjaku. Za to vrijeme napravite kremu. Krem sir I mascarpone izmiješajte sa šećerom i lemon curdom. Dodajte tučeno slatko vrhnje. Kremu spremite u hladnjak.
Ohlađeno tijesto razvaljajte i položite u kalup za tartove, najbolje s odvojivim dnom, u kalup kojeg ste prethodno dobro namastili maslacem. Najčešće ga otopim pa kistom nanesem. Ispecite tijesto u pećnici na 170 C. Dok ne porumeni, otprilike 25 minuta. Kad se ispečeno tijesto ohladi, nanesite kremu, po vrhu prolijte sok od šipka kojeg napravim tako da u gazu stavim zrna šipka pa istisnem. Dva očišćena šipka rasporediti po cijeloj površini krostate.