CVJETNI RAJ USRED SPLITA Obitelj Glavina vrijedno radi svoj posao, a svaki njihov kupac kući odlazi s prigodnim poklonom

Donosimo nekoliko razloga zašto baš kod njih Splićani trebaju kupovati cvijeće

U srcu Duilova nalazi se cvjećarnica Frezija.


Tradiciju cvjećarstva još od 1979. godišnje baštini obitelj Glavina, koja je i nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Prilagođavaju procese sadnje, obrade i uzgoja za najkvalitetnije proizvode, a ponose se time da se ne bave konvencionalnom poljoprivredom već im je cilj proizvesti zdrave domaće proizvode koji se odlikuju vrhunskom kvalitetom.

Šetajući ovim kvartom svratili smo do imanja obitelji Glavina. Dočekala nas je Tatija, koja marljivo skrbi o cvijeću i dočekuje svoje mušterije.

– Treća sam generacija u obitelji uzgajivača cvijeća. Moji roditelji su sadili karanfile i krizanteme koje su prodavali po cijeloj bivšoj državi. U ovom poslu sam cijeli život, a preuzela sam ga otkad je počeo rat jer je firma u kojoj sam radila otišla u stečaj – kazala nam je na početku razgovora Tatija.

“Mi smo još tu jer imamo konkurentnu cijenu zbog toga što radi cijela obitelj 15 i više sati dnevno”

Već smo rekli da se njihovi plastenici nalaze na Duilovu, jedinom preostalom dijelu Splita u kojem se još uvijek mogu naći poljoprivredni nasadi.

Ponosi se domaćom proizvodnjom koju njeguju u radu.


– U Dalmaciji imamo odličnu klimu za uzgoj cvijeća. Domaća proizvodnja znači domaću radnu snagu i smanjuje utjecaj na okoliš. Danas se 90% cvijeća uvozi, većinom iz Nizozemske. To cvijeće putuje i po tjedan dana gdje stoji u hladnjačama i kamionima koji troše fosilna goriva. Ja također kupujem sve što mi treba prvo od domaćih proizvođača. Kao npr. stajsko gnojivo, opremu i alate za uzgoj cvijeća. Kupnjom kod domaćeg proizvođača kupac također neposredno pomaže razvoju i svih drugih povezanih djelatnosti – objašnjava nam.

Njihova vrijednost je što proizvode kompost od zelenog otpada.– Radimo kompost tokom cijele godine koji nam je ujedno i najbolje gnojivo. Svake godine 29. svibnja na dan komposta promoviramo njegovu izradu i radimo edukaciju za naše kupce kako mogu izraditi kompost kod kuće – ponosi se.

Zanimalo nas je u kakvom se danas položaju nalazi dalmatinsko cvjećarstvo.

– Ja mogu reći sa sigurnošću da proizvodnja u Splitu nema budućnosti. Prvenstveno zbog cijene zemljišta na kojem uzgajamo cvijeće. Trenutno se Split može širiti jedino prema istoku i cijene građevinskog zemljišta idu i preko 500 eura za kvadrat. Tu je također i cijena vode koja jako utječe na cijenu cvijeća. Npr., poljoprivrednicima u Žrnovnici troškovi uzgoja su znatno manji zbog cijene vode. Uzgoj cvijeća po selima je slab jer nema mladih obitelji na selu, ali zadnjih godina se nešto i mijenja po tom pitanju. Mi smo još tu jer imamo konkurentnu cijenu zbog toga što radi cijela obitelj 15 i više sati dnevno – govori nam.

“Ne možemo se natjecati s uvoznim cijenama, ali možemo kvalitetom proizvoda”

Potencijal za razvoj ne vidi u gradu.

– Budućnost cvjećarstva je na selu (jeftinoj zemlji i besplatnoj vodi) gdje uzgajivači sade ono cvijeće koje nije dostupno iz uvoza. Veliki trgovački lanci uvijek imaju u ponudi jako jeftino rezano cvijeće niske kvalitete koje putuje tjednima po hladnjačama. Kad kupac kupi te ruže one traju maksimalno tri dana u vazi. Mi domaći proizvođači moramo stremiti vrhunskim proizvodima. Ne možemo se natjecati s uvoznim cijenama, ali možemo kvalitetom proizvoda – kazuje nam Tatija.

Nažalost, nisu u mogućnosti iskoristiti EU fondove.

– Zbog male obradive površine nemamo prava na nikakve poticaje. Zato i kažem da je budućnost na selu gdje ima puno neobrađene zemlje, samo što nema ljudi – detektirala je dobro problem.

Svaki kupac od njih odlazi s poklonom.

– Svim našim kupcima na poklon damo vrećicu hrane za cvijeće koja se pomiješa s vodom u vazi. Tako da mogu duplo duže uživati u njegovim prekrasnim bojama i mirisu. Također bi trebali pripaziti da ne stavite cvijeće blizu izvora topline, izloženo direktnom sunčevom svjetlu i propuhu – opisuje Tatija.

Lako možete do njihovih proizvoda.

– Buket cvijeća, cvijeće u kutiji, aranžmani za sve prigode i rezano cvijeće možete naručiti od 0 do 24 putem naše web stranice frezija.com. Vršimo besplatnu dostavu za narudžbe iznad 200 kuna za Split i okolicu. Dostava moguća i isti dan za narudžbe zaprimljene do 13 sati. Također nas možete posjetiti na našoj adresi Put Orišca 22 i izabrati cvijeće direktno u plasteniku – kazala nam je na kraju Tatija.

Zašto baš kod njih Splićani trebaju kupovati cvijeće?

• Cvjetne bukete i aranžmane kupujete direktno od uzgajivača, čime dobivate najsvježije cvijeće na tržištu
• kupnjom kod nas potičete lokalnu proizvodnju u kojoj je zaposlena samo domaća radna snaga
• Dobivate najkvalitetnije sezonsko cvijeće
• Za 200 kuna možete naručiti besplatnu dostavu buketa ili Flower Boxa uz prigodnu poruku, a sve to od 0 do 24 iz naslonjača
• Kod tradicionalnih cvjećarnica cvijeće putuje danima pa i tjednima u hladnjačama dok konačno dođe do krajnjeg kupca. Kupnjom direktno od uzgajivača smanjuje se lanac opskrbe i doprinosi se smanjenju ugljičnog otiska na okoliš.

Moja reakcija na članak je...
Vau
66
Haha
2
Hagić
12
Hmmm
2
Plač
2
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime