Predsjednica RH u dva je mjeseca vratila potporu većine građana – vidljivo je to iz redovitog Crobarometra kojeg objavljuje Dnevnik Nove TV. Trenutno njezin rad podupire 52 posto ispitanika, a ne odobrava njih 40 posto, dok 8 posto ispitanika ne zna.

Nakon crnih brojki tijekom ljeta i rane jeseni kada većina građana nije odobravala njezin rad, Predsjednica je sada već drugi mjesec iznad 50 posto potpore za svoje politike.

Njezin prethodnik, Ivo Josipović u istom je razdoblju, u prosincu 2012., imao potporu među 77 posto ispitanika, njih 17 posto nije odobravalo njegov rad, a 6 posto nije znalo.

Kako građani ocjenjuju političare?

Predsjednica godinu završava kao najpopularnija političarka o kojoj pozitivan dojam ima 61 posto ispitanika. I cijelu godinu njezin je rejting među biračima bio od 53 do 64 posto potpore.

Premijer već 9 mjeseci ne može računati na to da većina građana o njemu ima pozitivan dojam. Na početku godine krenuo je s potporom od 56 posto birača, a 2017. završava s 44 posto ispitanika koji o Andreju Plenkoviću misle pozitivno.

Davor Bernardić kao predsjednik SDP-a može računati da o njemu pozitivan dojam ima svaki treći građanin, točnije njih 32 posto. A otprilike takav rejting imao je gotovo cijelu godinu.

Ivan Vilibor Sinčić 2017. završava s činjenicom da o njemu pozitivan dojam ima 53 posto građana, a taj broj iz mjeseca u mjesec raste.

Božo Petrov može računati na 44 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, što je slično kao i zadnji mjesec.

Premijer i prethodnici – tko je bolji?

Premijer Plenković može računati na potporu 44 posto birača, a kako su ocijenjeni njegovi prethodnici u isto vrijeme svog mandata?

Ivo Sanader u ožujku 2005. imao je podršku 50 posto građana koji su o njemu imali pozitivan dojam, dok je njih 43 posto mislilo suprotno. No, u drugom mandatu u 12 mjesecu 2008. o Ivi Sanaderu pozitivan dojam imalo je 36 posto građana, a njih 58 posto negativan.

Jadranka Kosor je u rujnu 2010. uživala potporu 36 posto birača, a o njoj je tada negativan dojam imalo 58 posto ispitanika.

Zoran Milanović je u veljači 2013. uživao potporu 40 posto birača, a o njemu je tada negativan dojam imalo 56 posto ispitanika.

Uredu predsjednice i vladi trojka, saboru dvojka

Na kraju godine, ured Predsjednice ocijenjen je s 3,01 ili „trojkom“. Zato Vlada kao institucija popravlja svoje ocjene među biračima i trenutno ima 2,53 ili „trojku“. No, Hrvatski sabor očekivano je najlošije ocijenjen, s 1,90, što je i jedna od najlošijih ocjena u 2017. koju tako završava s „dvojkom“.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0