Zadnjih dana preplavila nas je zračna masa podrijetlom sa sjevera Afrike koja sadrži ogromne količine pustinjskog pijeska i prašine. Zbog njihove koncentracije vidljivost je povremeno padala ispod kilometra, a naslage pustinjskog podrijetla stvarale su se na raznim površinama, najviše na automobilima.

Osim toga, zadnja dva dana na dijelovima Jadrana stvarala se magla. Radi se o advekcijskoj magli koja nastaje kada topli zrak struji iznad površine znatno hladnijeg mora, pa dolazi do “prisilne” kondenzacije uslijed hlađenja prizemnog sloja zraka. Takva pojava ne čudi ako znamo da je prekjučer u Dubrovniku u zraku izmjereno 30°C, a more je bilo svega 15°C.

Radijacijska magla se najčešće stvara u mirnim noćima bez značajnog vjetra, za vrijeme temperaturne inverzije. Upravo ta pojava bila je prisutna na obalom dijelu Dalmacije i Zagori. Pojava je to kada je pri tlu hladnije nego po visini, što je obrnuta situacija od uobičajene. Tada se zrak ne može vertikalno gibati, odnosno staje na granici temperaturne inverzije ili izotermije. Splićani već mjesecima muku muče sa smradom s Karepovca, a osim zbog intenziviranih radova, smrad je intenzivniji kada se javi temperaturna inverzija. Upravo zbog toga sve ono što isparava iz Karepovca ne ide dalje u zrak nego se nagomilava iznad grada i to u najnižim slojevima.

Nekoliko naših čitatelja poslalo nam je upit zašto se često za vrijeme intenzivnijeg smrada Karepovca stvori magla. Odgovor je obrnut, kada postoje uvjeti za maglu, onda je mogućnost da Karepovac smrdi veća nego inače. I da nema Karepovca, i dalje bi postojali uvjeti za maglu ili sumaglicu, ali Karepovac nevezano uz smrad emitira i lebdeće čestice poput prašine, zemlje i sl. Te čestice mogu poslužit kao kondenzacijske jezgre pa se vodena para u zraku ukapi lakše nego bi se ukapila da nema toliko prisutne aerosoli. Kada tome dodamo i pošiljku pustinjske prašine koja nam je stigla prethodnih dana, a ona također može poslužiti kao kondenzacijska jezgra, ne čudi da se magla u dijelovima splitske okolice javljala češće nego inače.