Britanski tabloid “The Sun” zadnjih je tjedana obrađivao međunarodne termine koji se tiču lagodnog načina života, pa su tako pisali o terminima: “hygge”, “sisu” i “còsagach”, a na red je konačno došla i dalmatinska fjaka!

Riječ potječe iz Dalmacije i doslovno znači “Činiti ništa”, piše The Sun. IsitIču da bi shvatio fjaku, moraš zaista ne raditi ništa: isključite TV, ne vježbajte, zaboravite na ono što morate napraviti i jednostavno se opustite.

Normalno, nije moguće “raditi” fjaku cijelo vrijeme, no kada ste zadnji put radili apsolutno ništa? – pita se The Sun. Gledanje serija na Netflixu ne spada u činjenje ničega, dodaju.

Britanski tabloid kaže da ima smisla da je fjaka originalno dalmatinska jer često tako vruće da su spavaonici prisiljeni činiti ništa. Na žalost Britanaca, njihova klima im to ne omogućuje. Dodaju da fjaku možeš raditi sa svojim prijateljima, da se ne smije poistovjetiti s lijenošću i da fjaka ne znači da ti se ne ide vani jer je hladno.

“Umjesto izležavanja na krevetu ili kauču, radije izađite vani i primijetite zvukove, mirise i okolinu. Meditacija i fjaka imaju nekih zajedničkih osobina. Da bi doživio ultimativnu fjaku, moraš se isključiti iz svega i ne razmišljati što učiniti sljedeće. Ne imajte paniku, strahove, anksioznost. Fjaka znači činiti, trebati i željeti – ništa. Zaista može učiniti čuda vašem mentalnom zdravlju. Prisilite se na barem nekoliko minuta fjake svakog dana” – predlaže The Sun.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime