Danas je na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježen manji broj novih slučajeva oboljenja od koronavirusa nego prethodnih dana, no vidljivo je da je broj testiranih više od dvostruko manji.

MANJE TESTIRANIH, MANJE POZITIVNIH Zadnja 24 sata u SDŽ 31 novooboljeli, raste broj u Kaštelima. Preminuo stariji muškarac

Medijima je tu činjenicu u Sinju komentirao dožupan Luka Brčić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

– Danas imamo 31 novooboljelu osobu, a testirali smo 329 ljudi zadnja 24 sata. U odnosu na dosadašnje brojeve testiranih, to je manji broj. Ovo je broj koji nije zanemariv. Nikada nismo išli linijom da ne budemo transparentni ili da se zavaravamo. Treba biti oprezan s Covidom-19, nepredvidiv je. Najveći dio oboljelih je iz Splita, a kao i do sada, Covid je disperziran po ostalim dijelovima županije.

Vjerujem da će se tendencija pada nastaviti. Jučer smo imali 58 novooboljelih na značajan broj testiranih, to nam je osnovni cilj da sa svim mjerama pokušamo imati brojke u padu. Pozivamo ljude na maksimalnu odgovornost.

“Samodisciplina najbolja mjera”

– Epidemiolozi naglašavaju da je najbolja mjera samodisciplina i odgovornost pojedinca. Imamo kvalitetnu suradnju s lokalnim stožerima, tako smo se danas sastali sa Stožerom grada Sinja, za koji dan imat ćemo koordinaciju svih Stožera jer se to pokazalo kao dobar način.

Kada će početi testiranje u Sinju?

– Stvorili smo materijalne preduvjete, dakle kontejner, raspisan je natječaj i očekujemo da ćemo u ovoj nestašici kadra imati sreće i da će se netko javiti. Županija je osigurala sredstva za takve djelatnike. Ako se nitko ne javi na natječaj, napravit ćemo unutar Zavoda za javno zdravstvo preraspodjelu radnog vremena da netko iz Splita dolazi u Sinj. Tako bi bila pokrivena cijela Cetinska krajina i imamo za to razumijevanje.

Hoće li Zavod nabaviti veći i bolji aparat za testiranje koji bi omogućio primanje znatno većeg broja uzoraka?

– Znamo broj testiranja. Preko 40 posto svih testiranja u RH događa se na području SDŽ. Zasad nemamo kvalitetnu opremu, ništa manje razvijeno nego u ostalim institucijama u zemlji. Župan je rekao da će po potrebi i neke druge projekte staviti u drugi plan bude li potrebno nabaviti modernu medicinsku ili sličnu infrastrukturu. Zasad nismo primili takav zahtjev, no uvijek smo otvoreni za suradnju – kazao je Brčić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime