Novo, toplije ruho i puno bolje uvjete za rad i boravak oko 1.500 učenika i nastavnika, dobila je završetkom realizacije projekta energetske obnove zgrada Obrtničko-industrijske škole u Imotskom (kao nositelja projekta) u kojoj još djeluju i Ekonomska škola, Tehnička škola te Gimnazija dr. Mate Ujevića.

Boljih uvjeti za rad i dodatna ušteda energije

Zgrada Obrtničko-industrijske škole i ostalih srednjih škola u Imotskom dio je drugog ciklusa energetske obnove pedagoških ustanova na području Splitsko-dalmatinske županije od pet (5) zgrada s osam (8) odgojno obrazovnih ustanova, projekta ukupne vrijednosti 21.451.955,57 kuna, od čega 8.763.107,75 kuna čine bespovratna sredstva Europske unije, 7.303.951,36 kuna sredstva MRRFEU i 5.384.896,46 kuna sredstva Splitsko-dalmatinske županije. Uz zgradu Obrtničko-industrijske škole u Imotskom u drugom ciklusu energetske obnove, obnovljeni su Učenički dom Split,  Srednje tehničko prometna škola Split,  OŠ Ivana Lovrića – PŠ Radošić i  OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski.

Obnova Obrtničko-industrijske škole investicija je vrijedna ukupno 7.050.651,67 kn, od čega bespovratna sredstva EU iznose 2.878.688,56 kuna, MRRFEU 2.412.366,59 i sredstva Splitsko-dalmatinske županije 1.608.244,39 kn.

Tijekom energetske obnove, na školskoj zgradi povećana je toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, vanjskog zida (fasade) i stropa prema negrijanom prostoru te je unutarnja rasvjeta zamijenjena energetski učinkovitijom. Prema riječima ravnatelja Obrtničko-industrijske škole Imotski Nediljka Biočića, pored boljih uvjeta za rad i vizualnog dojma, najvažnije su uštede energije.

Sportska dvorana vrijedna 350 tisuća kuna

– Za sve četiri škole koje djeluju u ovoj zgradi, najvažnija je ušteda u energiji. Nadam se da će se to osjetiti u financijskom smislu na školskom računu, kratak je bio Biočić.

Pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije Tomislav Đonlić napomenuo je kako je uz energetsku obnovu ove zgrade paralelno obnavljana i sportska dvorana što je investicija Splitsko-dalmatinske županije vrijedna 350.000,00 kuna te je izrazio zadovoljstvo vizualno puno ljepšim objektom i energetski puno kvalitetnijim.

– Ovom energetskom obnovom, zgrada će poboljšati svoja energetska svojstva i štedjeti više od 50% energije. Jako nam je važno da smo samim ovim činom poboljšali uvjete odgoja i obrazovanja, kao i boravka i rada u ovoj zgradi za gotovo 1.500 nastavnika i učenika u četiri srednje škole u Imotskom. To predstavlja izravno poboljšanje pedagoških standarda za učenike i nastavnike, kazao je Đonlić i dodao kako je do sada na području Splitsko-dalmatinske županije obnovljeno deset objekata s više od 6.500 učenika i nastavnika.

Županija ide i u treći ciklus energetske obnove

Najavio je kako Županija ide i u treći ciklus energetske obnove kojom će biti obuhvaćeno 11 osnovnih i srednjih škola: Osnovna škola Trilj – Trilj, Osnovna škola Stjepan Radić – Imotski, Osnovna škola kneza Mislava – Kaštel Sućurac, Osnovna škola Filip Lukas – Kaštel Stari, Ekonomska i upravna škola – Split, Tehnička industrijska škola Ruđer Bošković – Sinj, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split, Osnovna škola Ostrog – Kaštel Lukšić. Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića -Podgora, Osnovna Škola Vis i Srednja strukovna škola – Makarska.

Navedeni projekti energetske obnove usklađeni su sa Sporazumom o partnerstvu između RH i Europske komisije za korištenje strukturnih investicijskih fondova EU-a za rast i radna mjesta u razdoblju 2014.-2020. koji definira podršku prelasku na ekonomiju s niskom razinom emisije CO2 u svim sektorima.

Projekti su sufinancirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj – OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime