Nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta, a naposljetku i jedna laureatkinja, uvelike su razveselile splitske ljubitelje kazališta. „Zbunjoza“ njemačkog dramatičara Mariusa von Mayenburga u režiji Ivana Plazibata nominirana je za najbolju predstavu, a mlada studentica Umjetničke akademije u Splitu, Ana Marija Veselčić, dobila je nagradu za najbolju mladu glumicu. Radi se o velikom uspjehu za malo i neovisno kazalište PlayDrama koje je u koprodukciji sa splitskim GKM-om uspjelo privući pozornost u jakoj dramskoj konkurenciji.

Glumačku postavu „Zbunjoze“ čine Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić i nagrađena Ana Marija Veselčić. Mayenburgov se tekst u postmodernističkoj maniri igra s identiteom glavnih likova i koncentracijom gledatelja. Kad se bračni par Eva i Robert vrate kući s godišnjeg odmora, stan izgleda drugačije, a njihovi prijatelji koji su ga trebali čuvati, Sebastian i Judith, počinju se ponašati posjednički, kao da su u nekoj ludoj komediji zabune skočili na stubu više od povratnika. Razbijeno jedinstvo vremena i prostora očituje se kroz uspostavljanje novih pripovjednih linija i nadasve bizarnih identiteta likova, od nacističkog zapovjednika do rogatog soba. Mayenburgovu je radnju teško prepričati i u hvatanja fabularne niti zbilja lako nastane „zbunjoza“, no fokus na karakteru čini ovu predstavu toliko izvrsnom. Sjajni mladi glumci uvjerljivo su prikazali modernu rastrganost, nedosljednost i krize identiteta, a najveća su pohvala poslu cijelog autorskog tima dvije vrijedne nominacije.

Sve navedeno trebalo bi biti dovoljan razlog da zainteresirani proslave Noć kazališta u splitskom Gradskom kazalištu lutaka i osobno se uvjere u privlačnu svevrmenost „Zbunjoze“.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0