Katastrofalna suša sve više pogađa Dalmaciju, a nakon problema s vodoopskrbom na otocima, problem se javio na vrgoračkom području.

Iz Komunalnog Vrgorac jučer su objavili lošu vijest.

“Naš alpinist Stipe Božić i speleolog Tonći Rađa organizirali su se u rekordnom roku i danas došli pomoći istražiti i snimiti stanje podzemnih tokova na izvorištu Banja. Kako se vidi na videu i ostalim materijalima koje su snimili, razina podzemne vode je toliko niska da je praktički nema, te je razina vode u bunarskim oknima danas u jednom trenutku dosegla 0,56 m.

Za sljedećih par dana imamo još nekoliko ideja kojima ćemo pokušati poboljšati situaciju, ali na žalost ne možemo obećati pozitivan ishod.

Za ponedjeljak se očekuje nastavak opskrbe za naselja koja su do sada imala opskrbu, te se nadamo da će tijekom noćnih sati biti moguće proširiti broj naselja koja imaju opskrbu. Međutim, još jednom naglašavamo da nije moguće ništa obećati i da se situacija može čak i pogoršati, te da u sljedećim danima čak i gradsko područje ostane bez opskrbe vodom.Još jednom apeliramo na sve korisnike s vodoopskrbnog sustava Banja da koriste vodu maksimalno racionalno i samo za najosnovnije potrebe” – poručilo su iz Komunalnog Vrgorac.

Nestašicu vodu komentirao je i vrgorački gradonačelnik Ante Pranić.

– Prije puštanja u rad izvora Banja 1985.godine, centar Vrgorca je dobivao vodu s izvorišta Butina. Postojao je sistem koji je povezivao Butinu i Vrgorac, a time i sve zapadne dijelove u slučaju problema u Banji. Međutim, prolaskom autoceste taj sigurnosni prsten je prekinut, a vodosprema srušena.

Žao mi je što naši prethodnici nisu bili dovoljno ažurni i što nisu zahtijevali od HAC-a obnovu starog dijela koji bi jamčio sigurnost vodoopskrbe u slučaju nastanka problema s izdašnosti izvora Banja. Skupo se plaćaju greške prošlosti – poručio je Pranić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime