O nasilju među djecom govorimo kad jedno ili više djece uzastopno i namjerno uznemiruje, napada, ozljeđuje ili isključuje iz igre i aktivnosti drugo dijete koje se ne može obraniti. Takvo nasilje može imati oblik prijetnji, tjelesnih ozljeda, odbacivanja, ruganja, zadirkivanja, ogovaranja, uzimanja stvari, uništavanja stvari…Uz najčešće vidljivu tjelesnu ozljedu, manje su vidljive one emotivne, socijalne, kognitivne i posljedice u ponašanju. Dugo se mislilo da je najveći problem tjelesno nasilje, međutim, novije studije pokazuju sve veće i teže posljedice  psihičkog (emocionalnog) nasilja koje nalazimo i u tjelesnom, ekonomskom, seksualnom i nasilju putem interneta.

Riječi mogu biti mnogo snažnije od udaraca, one su brze i bezbolne za nasilnika, a izuzetno štetne za žrtvu. Što je zlostavljanje dugotrajnije, vjerojatnost dugoročnih posljedica je veća. Znate li da 20% žrtava izostaje iz škole da bi izbjegle maltretiranje, 29 % ima problema s koncentracijom, 22 % osjeća simptome fizičke bolesti, 20% ima problema sa spavanjem a određeni postotak žrtava pokuša ili počini suicid?

Djeca koja se ponašaju nasilno pronalaze žrtve koje su zbog nečega ranjive ili odskaču od druge djece (pretilost, boja kože, način hoda, ime, religija, naočale, obitelj, način oblačenja).Često su  to tiha, mirna, pasivna, anksiozna, nesigurna i oprezna djeca nižeg samopouzdanja. Imaju malo prijatelja koji ponekad i stanu u njihovu obranu.

Vršnjačko nasilje najčešće se odvija u školi. Ipak važnije od učenja matematike i čitanja je osjećaj sigurnosti svakog učenika u učionici. Ako se nasilje ignorira, a žrtva ne zaštićuje, ono se ponavlja, postaje normalno i uobičajeno. Poruka predavanja je istaknuti važnost pravovremenog reagiranja na svako nasilje.

Koliko je često vršnjačko nasilje (bullying) i koji su uzroci nasilnog ponašanja djece? Tko su djeca žrtve a tko su nasilnici i kako se osjećaju? Što roditelji, vrtić, škola moraju učiniti? Kako pomoći žrtvi ali i nasilniku?

Na ova i druga pitanja, pokušajmo zajedno odgovoriti na predavanju „Ruganje nije zabavno“ – psihičko nasilje među djecom i mladima, koje će se održati u 18 sati Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime