U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), u srijedu, 5. prosinca 2018. u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku počela je letačka obuka 24. naraštaja učenika-letača na helikopterima Bell-206B.

Prvi današnji letovi bili su informativnog karaktera u kojima kadeti u pratnji nastavnika letenja po prvi puta doživljavaju let iz kabine helikoptera pri čemu se upoznavaju s osnovnim instrumentima, procedurama pokretanja te praćenju rute leta kao i manevara i režima leta.

Voditelj obuke bojnik Rajko Rafael Boban rekao je kako se sa svakim novim obučnim ciklusom događa dodatna “živost” u Eskadrili, a pred nastavnicima letenja novi je izazov u školovanju još jednog naraštaja vojnih pilota.

– Imamo iskusne i iznimno stručne nastavnike letenja koji će na najbolji način prenositi svoja znanja i vještine na kadete. Atmosfera je pozitivna i to je za kadete vrijeme kada su najviše na stajanci i u zraku što svakoga pilota najviše ispunjava i veseli – istaknuo je bojnik Boban.

“Let je prošao brzo, uživao sam”

Prvi samostalni let izveo je kadet Goran Crnički iz Zagreba koji je s nestrpljenjem čekao polijetanje u predviđenu zonu letenja.

– Let je prošao brzo s puno dinamike. Uživao sam – iznio je prve dojmove Kadet Crnički.

Za Mateja Globeka iz Gračaca važna je dobra priprema i koncentracija: “Nastavnici su vrhunski, dobro smo pripremljeni i radujemo se svakom razdjelu, a kako vrijeme bude odmicalo letovi će biti sve zahtjevniji ali i atraktivniji”, istaknuo je kadet Globek.

Vježbao i pilot iz Šestanovca

Mirko Kekez iz Šestanovca također je zaljubljenik nebeskih visina, a prvi let u helikopteru bio je iznad svih njegovih očekivanja.

– Prekrasno je izgledalo, pogled s visine daje jednu novu dimenziju i sliku, slijedi priprema za novi let i naše prve korake u letačkoj obuci – istaknuo je kadet Kekez.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime