U petak na Markovu trgu zasjeda Vlada. Na dnevnom redu je, među ostalim, prijedlog zakona o minimalnoj plaći.

U petak, na sjednici Vlade, premijer je kazao da će minimalnu plaću koja sada iznosi 2.751 kunu povećati na 3.000 kuna neto. To je najveće povećanje minimalne plaće od 2008. godine, javlja N1.

Prema izvješću Eurostata iz srpnja, minimalna plaća je bila veća od Bugarske, Litve, Rumunjske, Latvije i Mađarske, izvijestio je premijer i dodao da će nakon povećanja minimalac biti veći nego u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Estoniji.

“Mislim da je to bitno za znati, to je argumentacija kad radimo usporedbu s drugim zemljama. Poslali smo poruku da želimo dostojanstven život za građane koji imaju najmanja primanja, za nas je načelo solidarnosti izrazito bitan aspekt djelovanja. Prema procjenama ministarstva oko 37 tisuća ljudi prima minimalnu plaću”, rekao je Plenković.

Pohvalio se da je od početka mandata njegove Vlade minimalna plaća povećana za 504 kune tj. 23,9 posto. Premijer je rekao da ne želi da povećanje minimalne plaće dovede do negativnih posljedica za poslodavce i zaposlenike.

Kako je minimalac najčešći u tekstilnoj, kožnoj, drvnoj i metalnoj industriji, Plenković je najavio da će se u 2019. zadržati umanjenje osnovice za obračun doprinosa od 50 posto za zaposlenike koji primaju minimalnu plaću. Od 2020. će ta olakšica biti smanjena za pola.

Osim fiskalne olakšice pripremljen je paket mjera za očuvanje radnih mjesta. Poslodavcima će se 2019. omogućiti potpore do milijun i pol kuna, a od 2020. i “izdašnije potpore za očuvanje i otvaranje radnih mjesta”.

Uvodno je u petak na sjednici Vlade premijer govorio o proračunu, o kojemu se raspravljalo u utorak u Saboru. ‘Mislim da smo prijedlogom proračuna poslali nekoliko važnih poruka’, kazao je premijer, a piše N1.

Govorio je i o rastu BDP-a. ”Kontinuirani rast BDP-a, sedamnaesto tromjesečje za redom, je dobar pokazatelj”, rekao je Plenković.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime