VELA LUKA OUTDOORS Na Korčulu stiže 500 natjecatelja željnih avanture, među njima i svjetski pustolovi

Festival će okupiti preko 500 natjecatelja, među kojima i poznate svjetske pustolovce poput Stipe Božića i drugih


Hrvatska gorska služba spašavanja, u sklopu poticanja razvoja aktivnog turizma na otocima i u brdsko-planinskim prostorima, suorganizira vrlo atraktivna događnja na otoku Korčuli. Od 6. do 9. rujna u Veloj Luci će se održati festival pustolovnih aktivnosti “Vela Luka ooutdors”. Festival će okupiti preko 500 natjecatelja, među kojima i poznate svjetske pustolovce poput Stipe Božića i drugih, koji će se natjecati u brdskom biciklistizmu i trčanju, penjanju, see kajaku. Bit će tu i zip linea, škole penjanja za najmlađe, te smotre najboljih svjetskih pustolovnih filmova. Glavni dan događanja je 8. rujna kada iz unutrašnjoisti prapovjesne Vele spile kreću utrke Vela i mala strka.


– Radi se o događaju koji se može nazvati festivalom turizma, značajan je za cijelu Hrvatsku. Zapravo ga promovira HGSS u suradnji s Ministarstvom turizma i lokalnim zajednicama.

Ovakvim manifestacijama se pokušava oživjeti otoke i ruralna područja i to kroz pustolovni turizam koji je galopirajući turizam. To je jedno ogromno tržište. Hrvatska ima golemi potencijal, ima pogodnu klimu za cjelogodišnji turizam, raznolikost prirodne atrakcije te povijesne atrakcije.

Svjetki pustolovci

Ovaj događaj se organizira na otoku Korčuli koja je muzej svjetske povijesti na otvorenom. Utrke kreću iz utrobe Vele spile, koja je poznato arheološko nalazište. Sudionici obilaze vale, doce, prirodne i povijesne znamenitosti, a sam događaj traje četiri dana. Okupit će poznate pustolove, među kojima i svjetske. Cilj je osvijestiti lokalno stanovništvo Hrvatske o potencijalu budućeg turizma, pripremiti takav turizam da bude siguran, barem što se tiče HGSS-a. Bitno je da baš područja poput otoka i Zagore dobiju oslonac kod kojega će moći graditi svoju egzistenciju, buduće prihode i aktivnosti- kazao je z Dalmacija Danas pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Radi se o događaju međunarodnog karaktera koji za cilj ima projektiranja nove ponude, nove i duže sezone, novih prihoda i zaposlenosti, asve uz očuvanu sigurnost. Turisti koji nam dolaze na aktivni odmor u Hrvatsku, planine i otoke i pri tome provode sve neobičnije aktivnosti, nisu samo čudaci i neprilika kada ih treba spašavati nego izuzetna prilika za razvoj drugačijeg, cjelogodišnjeg turizma za koje Hrvatska posjeduje izuzetne prirodne i klimatske pretpostavke, a koje još uvijek nisu na pravi način iskorištene. Takvi turisti su prve lastavice drugačijeg, cjelogodišnjeg turizma, kao što su to bili i prvi gosti koji su prije stotinjak godina otočanima otkrili more i sunce kao novu mogućnost za život na otoku.Što prije lokalno stanovniuštvo prepozna priliku, uz prirodne mogućnosti koje ima i sve masovnije tržište i trendove, te razvije sadržaje i ponudu i prepoznatljivi brend, to će koristi za sve biti veće. Takav turizam se ne smije događati. Naši otoci su preatraktivni da ne bi privlačili veliki broj takvih turista, pa je u interesu svih je da se taj proizvod kvalitetno pripremi, a poglavito na siguran način. Upravo zbog toga, HGSS je jedan od organizatora ovog i sličnih događaja. Kao nositelj svjetskog iskustva, s Ministarstvom turizma i u suradnji s jedinicama lokalne uprave i turističkih zajednica, cilj je pomoći svima koji žive i mogu živjeti od takvih gostiju svih 365 dana u godini. Naravno, ovakve manifestacije promoviraju Hrvatsku i otoke, kao izuzetno atraktivno mjesto za odmor.

Jedinstveni spoj prirode i klime

Otok Korčula, a posebno Vela Luka je izuzetna destinacija, svojevrsni muzej svjetske povjesti na otvorenom, od prapovjesti, antike do današnjih dana. Cijeli otok je jedinstveni spoj prirode i klime. Stoga će jedan dio utrka započeti iz prapovjesne Vele spile, a biciklističke i trkačke staze prate povjesne lokalitete i atrakcije prostora kojima Korčula obiluje.Festival započinje u četvrtak projekcijom pustolovnih filmova domaćih autora U petak u samom središtu Vele Luke biti će smotra svjetskih autora s temom pravci razvoja svjetkog putolovsva te sigurnost u turizmu . Na umjetnoj stijeni organizira se škola penjanja, uz posebni zip line za djecu. U subotu  (8. rujna) odvijat će se velike utrke u brdskom bicioklizmu te Vela strka koja se sastoji se od Velog traila i Malog traila. Obje utrke ove godine počinju iz Vele spile, najvažnijeg arheološkog lokaliteta na Mediteranu. Utrke prolaze preko prekrasnih vala i otočkih dolaca imaslinika s ciljem na Luškoj rivi. Na luškoj rivi organizira se i see kayaking gdje će se posjetiteji moći iskušati u ovoj novoj hrvatskoj turističkoj ponudi. Nakon završetka utrka i nakon proglašenja pobjednika i nagrada, organizira se velika pučka veselica i koncert, a dan kasn ije na otočiću Proizd, organizira se druženje pustolovaca i utrka u kajacima.

Uz HGSS, organizatori su i Općiina Vela Luka, Turistička zajednica, TTK Strka, Biciklistički klub Timun Split, HPD Mareta. Festival se organizira u suradnji sa Zajednicom športova Vela Luka, Luško Lito i HPD-om Perun.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime