Poznati HRT-ov meteorolog Zoran Vakula u svom tekstu za HRT napisao je kratak presjek rada legendarnoga hrvatskog meteorologa Milana Sijerkovića koji je preminuo u subotu u Zagrebu. Njegov tekst prenosimo u cijelosti:

Kakva godina!? Rekordna! Ne samo po temperaturi zraka u mnogim dijelovima Lijepe naše, nego i po odlascima velikana. I meteoroloških. Ni šest mjeseci od dr. sc. Vesne Jurčec – prve meteorologinje HTV-a, u subotu, 8. prosinca 2018. godine napustio nas je i mr. sc. Milan Sijerković, od većine zvan i znan i kao Sijer.
Za mnoge i “profesor”.
Šef.
Meteo – legenda!
Jedan od pionira “televizijske meteorologije” koji je od 1968. godine bio redoviti gost u domovima mnogih, najprije pripremajući meteorološke priloge za TV Zagreb, zatim i HTV, sve do umirovljenja 6. listopada 2000. godine na HTV-u, za 9 dana i u DHMZ-u.
Pa ponovno od 12. listopada 2005. do 2. kolovoza 2018. u programu Nove TV.

Rodio se 5. studenoga 1935. u Baošićima u Boki kotorskoj u Crnoj Gori, kako je sam rekao u nekom od mnogobrojnih intervjua:
“…iz ribarske obitelji i htio ne htio, odmalena sam se susretao s vremenom, i dobrim i lošim. Tako sam se i naučio promatrati vrijeme, zahvaljujući najviše starim ribarima. U to vrijeme nije bilo stručnih prognoza, pogotovo ne onih za pomorce pa sam se, promatrajući predviđanja ribara, zainteresirao za meteorologiju i odlučio za taj studij.”

Diplomirao je 6. listopada 1961. godine na PMF-u u Zagrebu, potkraj lipnja 1962. položio stručni ispit, a od 1. rujna 1963. bio zaposlen u Klimatološkom sektoru tadašneg RHMZ-a, pa nakon manje od godine premješten u Odsjek za prognozu vremena i meteorološku zaštitu zračnog prostora, čiji je voditelj postao već 1. rujna 1964. I nije bio samo voditelj, nego kasnije i pomoćnik direktora. Magistrirao je na PMF-u u Zagrebu s temom „Istraživanje lokalnih vjetrova u Hrvatskoj metodom mezoanalize”… Ostalo je mnogima znana povijest…

Osim rada za Radio Zagreb od 1964. godine i već spominjane televizije, predavao je i kolegij “Meteorološki praktikum” na zagrebačkome PMF-u, a i pisao mnogobrojne stručne, znanstvene i znanstveno-popularne članke, slikovnice, knjige, držao predavanja, promovirao znanost, posebice meteorologiju.
I za to čak 1991. godine dobio državnu nagradu “Fran Tućan”.
Malo prije toga i Povelju za dugogodišnji uspješan i požrtvovan rad od RHMZ-a, još prije – i Zahvalnicu s plaketom za doprinos hidrometeorološkoj djelatnosti, a 2016. i Priznanje za životno djelo od Hrvatskog meteorološkog društva.

Njegove su slikovnice i dalje “tražena roba”:
Čudesan svijet oblaka,
Mala meteorološka početnica,
Priče iz meteorološke škrinjice i
Čarolija snježne pahulje

a i stručno-popularne knjige za odrasle nalaze mnogobrojne čitatelje:
Hrvatski vremenari,
Pučko vremenoslovlje,
Bura goropadnica,
Vrijeme i klima gora i planina,
Koprivnica – uzbudljiva vremenska pozornica,
Klima s okusom vina-meteorološko vrijeme i klima Požege,
Senj – sunce grije, bura vije,
Istarska meteorološka škrinjica,
Karlovac – vrijeme živahno, podneblje dražesno,
Slavonski meteorološki bećarac – crtice o meteorologiji Slavonskoga Broda,
Kad laste nisko lete…,
Hrvatski vremenoslovci,
Pazin – između jutarnje mrzline i podnevne vrućine,
Turopoljska meteorološka razglednica,
Kutjevačko vinorodno podneblje: vrijeme i klima Zlatne doline,
Vrijeme nemirno, klima rasklimana – meteorološke pripovijesti,
Novaljski štajuni – vjetrovi, bonace i ragani,
Mljet – suncem obasjan, vjetrom okupan

Na žalost, nije dočekao objavljivanje i svoje najnovije knjige – nadogradnje “Bure goropadnice”, koja će uskoro izaći iz tiska: “O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera”. Ali ona, kao i mnogobrojni drugi tekstovi – čitat će se još godinama, desetljećima… Legenda živi…

I kao što piše u Knjizi Propovjednika – jednoj od knjiga Biblije i Staroga zavjeta:

“Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom. Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire… On čini sve lijepo u svoje vrijeme. I svijet je on predao njihovu istražujućem duhu, ali da ne može čovjek djelo, što ga tvori Bog, dokučiti od početka do svršetka.”

ni Sijer, ni mi – njegovi nasljednici, unatoč silnim tehnološkim inovacijama – nismo dokučili sve tajne vremena i vremenske prognoze. A teško i da ćemo ikada u potpunosti…

Uostalom, nije li često govorio jednu od narodnih mudrosti koje je zabilježio:
“Najveća je pamet vrime znat'”!?1 KOMENTAR

  1. ĐURO BRODARAC ,CERIBAŠA USTAŠKIH ZLOČINA U SISKU.
    SISAK I NJEGOVI KATOLIČKI ZLOČINI USTAŠKE PRAKSE.
    O TIM ZLOČINIMA JAVNO SE ZNALO I PISALO U DOBA TRAJANJA RATA, U VIJESNIKU ,FERAL-TRIBUNEU I HRVATSKOJ LJEVICI.SVE HRVATSKA JAVNA GLASILA KOJA NISU IMALA NIKAKVIH TENDENCIJA DA SE OPREDJELE NA STRANU ZARAČENIH ZLOČINAČKIH RELIGIJA,PA SU NJIHOVA PISANJA BILA KOREKTNA ,SA SVRHOM DA SE UTJEČE NA JAVNOST KAKO BI SE ZAUSTAVILI ZLOČINI. ALI IH NITKO NIJE POKUŠAO ZAUSTAVITI ,PA SE NA KRAJU ,POSLIJE RATA ,KONSTATIRALO DA JE SAMO U SISKU,POGUBLJENO 6OO SRBA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI SRBI I IMALI NEKU UŠTEĐEVINU I NEPOKRETNU IMOVINU. LEŠEVI SU SE OTKRIVALI U RUKAVCIMA KUPE I KORANE I U MEDENOM,MISLIM DA SE TAKO ZVALO NEKO LIJEČILIŠTE. MAKAR SE ZNALO TKO JE UBIJAO I PLJAČKAO MIRNE GRAĐANE SISKA ,OTVORENO SU IMENOVANI POJEDNICI,U NAVEDENIM GLASILIMA ,ALI NACIONALISTIČKO-KLERIKALNO-STEPINČEVSKA HISTERIJA SE NIJE DALA ZAUSTAVITI. DUGO SE POSLIJE RATA,PROSTO ,OTEZELO POKRENUTI ISTRAGU I KAZNITI TE ZLOČINCE USTAŠKO-STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA.NA KRAJU SE ISPOSTAVILO DA JE ĐURO BRODARAC GLAVNI KRIVAC,PA GA SE I UHAPSILO. MEĐUTIM ,ĐURO JE UMRO ,NE ZNAM KAKVOM SMRĆU,DA LI NASILNOM ILI NORMALNOM ,ALI SE SA NJEGOVOM SMRĆU UGASIO I ZAHTJEV ZA DALJOM ISTRAGOM I PRONALASKOM KRIVACA,ZA UBIJANJE MIRNI SISAČKIH GRAĐANA ,SAMO ZATO ŠTO SU BILI DRUGI I DRUGAČIJI.

    DAKLE ,SISAK JE IZMEĐU PAKRAČKE POLJANE ,VUKOVARA I ZAGREBAČKOG VELESAJMA PONIO OREOLU POJEDINAČNIH MJESTA KOJE KRASI ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI ,KOJI JE ZAVRIJEDIO ,NE MEĐUNRODNI SUD U HAGU,NEGO ONAJ SUD U NIRBERGU, JER SU POČINJENI ZLOČINI GENOCIDNE NARAVI I SA SVRHOM KAVKA JE VLADALA U DOBA NACIZAMA I III-ĆEG REICHA.
    PA MI GRAĐANI DANAŠNJE HRVATSKE ,NJIE KASNO ,OČEKUJEMO SUDSKI PROGON ZLOČINACA ,A I VRIJEME JE .SVE SE SADA MOŽE UTVRDITI BEZ DA SE UČINI BILOKAKVA NEPRAVDA PREMA IKOME U SPORU ,JER SU SE STVORILI SVI UVJETI ,BEZ PREDRASUDA . IPAK SE DA KONSTATIRATI DA JE TOMU SVEMU KUMOVALA ,KAO I 1941 GODINE, ZLOČINAČKA ,STEPINČEVSKA ,KRVOLOČNA CRKVA

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime