UPOZORAVAMO DA BI NEKE FOTOGRAFIJE U ČLANKU NEKIMA MOGLE BITI UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ

Još u travnju ove godine u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Kninu učenik prvog razreda nanio je teške ozljede školskom kolegi kojemu je pukao mišić na nozi i kojemu je noga spašena samo zahvaljujući ažurnosti liječnika. I to, koliko god je ružna, ne bi bila neobična vijest da nema neočekivan epilog – naime, škola, kako stoji u nalazu inspekcije, o događaju nije izvijestila nadležna tijela. Da sve bude još gore, kako priča majka ozlijeđenog dječaka, dječaku koji ga je teško ozlijedio su samo rekli da bude dobar i kupili mu čokoladicu.

Sve je kulminiralo kada je učeniku puknuo mišić zbog udarca drugog dječaka iz razreda. Ozljeda se zakomplicirala, dječak je morao na operaciju, ali škola i dalje nije reagirala.

Osnovna škola dr. Franje Tuđmana u Kninu

Feral News je u posjedu dokumenta koji potvrđuje da nisu poduzete sve potrebne radnje vezano uz slučaj. Naime, inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da škola nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja nad djetetom.

Propusti škole ne staju samo na tome, kako kaže i sam otac dječaka koji je udario drugog dječaka, stručna služba ne radi svoj posao. Njegovog sina nagrade slatkišem te ga pošalju nazad u razred.

“Noga mog sina je spašena samo prisebnošću doktora Pogorelića”

U srijedu, 3. travnja 2019. godine, za vrijeme školskog izleta, učenik se zaletio i udario drugog učenika u mišić natkoljenice. Noga je počela oticati, pukao je mišić te se stvarao unutarnji hematom, dolazi do mišićnog okoštavanja. Stvar se krajnje zakomplicirala kada je učenik morao na tešku operaciju. Majka ozlijeđenog prvašića kaže da je noga njezinom sinu spašena u splitskoj bolnici samo prisebnošću doktora Pogorelića.Mišićno okoštavanje nastaje kao posljedica ozljede nakon koje dolazi do stvaranja “kosti” na mjestu gdje bi trebalo biti mišićno tkivo.

Nastaje zbog jakih udaraca gdje dolazi do oštećenja dubokih mišićnih slojeva, kod češćih udaraca na istome mjestu ili nakon ozljeda gdje je došlo do stvaranja velikog hematoma. U mišićima se talože kalcijeve soli koje postaju tvrde poput kosti. Nakon odstranjivanja takvog osificirajućega mišićnog tkiva potrebno je provesti rehabilitaciju, ovisno o težini oštećenja mišića.

Fotografija tkiva koje je odstranjeno iz mišića

Upravo je kroz sve to prošao napadnuti dječak. Iz mišića mu je izvađena velika količina poput kosti tvrde materije, a onda ga je čekala rehabilitacija.

Fotografija nakon operativnog zahvata koji je obavljen u splitskoj bolnici pokazuje koliko je toga dječaku moralo biti odstranjeno iz noge.

Ravnateljica: Spremna sam snositi odgovornost

Ravnateljica tvrdi da je sve napravila te da je spremna snositi odgovornost ako se dokažu propusti.

Feral News je razgovarao i s ravnateljicom, Marijom Mijač, koja je komentirala da je škola postupila ispravno te da je dobila i izvješće inspekcije koje to potvrđuje.

„Ako se pokažu propusti spremna sam snositi odgovornosti, ako treba i podnijeti ostavku“, komentirala je ravnateljica za Feral News.

Iako ravnateljica tvrdi da posjeduje izvješće inspekcije koje potvrđuje da je sve napravila kako treba, Feral News je u posjedu izvješća o provedenom inspekcijskom nadzoru koje govori upravo suprotno.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.