Upitali smo ministra Krstičevića zna li da je Dalmacija zadnji dio EU nepokriven meteorološkim radarima


Iako meteorologija svake godine sve više napreduje, osobito s razvojem tehnologije, upitno je koliko se taj razvoj osjeća u Hrvatskoj, a osobito u Dalmaciji. To je prvenstveno zbog toga što Dalmacija i dalje nema meteorološke radare. Meteorološki radar je uređaj bez kojega je Nowcasting ili vrlo kratkoročna prognoza vremena gotovo nemoguća misija.


Sivo područje pokazuje koji dio Hrvatske ne pokriva nijedan meteorološki radar

Dalmacija je tako jedino preostalo područje u današnjoj EU koje je nepokriveno meteorološkim mjerenjima. Zbog te činjenice ne pati samo mogućnost preciznijeg prognoziranja vremena, osobito kod prolaska brzih olujnih sustava, nego je sigurnost planinara, pomoraca, poljoprivrednika i njihovih usjeva, turista i građana općenito manja nego bi bila da su radari postavljeni.

Potpredsjednik vlade RH i ministar Damir Krstičević jučer je boravio u Dugom Ratu, gdje je na polaganju kamena temeljca za novi vatrogasni dom govorio na važnosti nacionalne sigurnosti. Bila je to prilika da ga priupitamo zna li da je Dalmacija zadnji dio Hrvatske i EU koji je nepokriven bilo kakvim mjerenjima meteoroloških radara.

– Što se tiče tog pitanja postoje stručne službe koje su odgovorne za to područje i oni trebaju dati odgovore – bio je kratak ministar u svom odgovoru iz čega se može zaključiti da nije dovoljno upoznat s ovim nacionalnim problemom.

Podsjetimo, bez meteorološkog radara teško je pravovremeno upozoriti ljude na nevrijeme, kako na moru, tako i na kopnu, što u nekim situacijama može biti opasno za imovinu i živote stanovnika.Projekt METMONIC

Lani je objavljeno da se Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) konačno upustio u hvalevrijedan projekt METMONIC. Radi se o projektu koji se u cijelosti financira iz fondova EU i koji za cilj ima modernizaciju meteorološke motriteljske mreže u RH, odnosno osigurati da 100 posto teritorija Hrvatske bude pokriveno redovitim praćenjem i procjenom utjecaja klimatskih promjena.

Osiguranim novcem zamijenili bi se dotrajali meteorološki radari u unutrašnjosti zemlje, a nabavila bi se tri potpuno nova za područje Jadrana. Tako se planiraju postaviti meteo radari u Istru, kod Zadra na Debeljaku i jedan najvjerojatnije na Pelješcu na lokaciji Rota. Realizacijom ovog projekta konačno bi čitava hrvatska obala i otoci bili pokriveni kontinuiranim radarskim mjerenjima.Projekt je službeno krenuo u listopadu prošle godine, a DHMZ je počeo s pripremama za postavljanje na sva tri spomenuta lokaliteta na Jadranu.

Problemi sa svih strana

Nažalost, kako smo na pragu ulaska u 2019., sve je očitije da se u realizaciji ovog projekta javljaju problemi i to na više “frontova”. Prvo je lokalno stanovništvo diglo pravu bunu protiv stručnjaka koji su najavili postavljanje meteoroloških radara u njihovom kraju, a neslužbeno doznajemo i da unutar državnih struktura postoje grupacije koje ovaj projekt žele usporiti ili čak “minirati”.

Bilo kako bilo, godine prolaze, a Dalmacija i dalje ostaje crna rupa Europe. Ako sigurnost građana nije kriterij da se radari na Jadranu konačno dogode, onda što jest?

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime