U IŠČEKIVANJU PRESUDE: Još se jučer ujutro pričalo da će Mamić otići u BiH, je li ga se onda moglo spriječiti?

Hipotetski, sud je Mamiću mogao izreći privremene mjere ograničavanja slobode kretanja i u ovoj, raspravnoj fazi, između istrage i izricanja nepravomoćne presude

Dok se Zdravko Mamić od jučer svako malo javlja iz BiH te govori da je došao u Međugorje potražiti duševni mir, odbacujući nagađanja da je u bijegu, pitanje je je li pravosudni sustav mogao onemogućiti mu da prije izricanja nepravomoćne presude napusti državu jer se informacija da bi on to mogao učiniti pojavila još jučer ujutro.


Mamić, podrijetlom iz BiH, u djedovini ima imovinu, a navodno je tek nedavno zatražio državljanstvo BiH. Stoga se nameće logično pitanje je li mogao ikako biti spriječen u odlasku u drugu državu.

Hipotetski, sud mu je mogao izreći privremene mjere ograničavanja slobode kretanja i u ovoj, raspravnoj fazi, između istrage i izricanja nepravomoćne presude, pojašnjava za tportal odvjetnik Goran Mikuličić.

Te mjere su zabrana napuštanja boravišta, predavanje putne isprave, javljanje u policijsku postaju u određeno vrijeme… ‘Sve te mjere stoje na raspolaganju sudu, no za sve njih treba postojati određena zakonska pretpostavka koja u konkretnom slučaju nije postojala’, napominje Mikuličić. Naime, Mamić se uredno odazivao na sve rasprave. ‘Nije izbjegavao sudski poziv pa iz tih okolnosti ne može proizaći mjera koja bi bila time motivirana’, dodaje odvjetnik.

Sud je, kaže, mogao pretpostaviti da bi Mamić mogao napustiti državu, no on i ne mora biti na izricanju nepravomoćne presude. Drugi je problem to što u slučaju osuđujuće presude za koju je izrečena kazna viša od pet godina osuđenik automatski mora biti pritvoren.

Dakle raspravni sud, konkretno Županijski sud u Osijeku, nije imao opravdanog razloga da Mamiću onemogući slobodu kretanja do izricanja presude, javlja tportal.[fb_pe url=”https://www.facebook.com/ZdravkoMamic/photos/a.334755339987193.1073741829.309040145892046/1596420827153965/?type=3&theater” bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime