Noćas u ponoć na snagu su stupile nove strože mjere koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. Mnogi objekti tako su morali zatvoriti svoja vrata do 21. prosinca.
Nove mjere pogodile su, među ostalima, hrvatske obrtnike, vlasnike ugostiteljskih objekata, kojima nije preostalo ništa drugo nego ključ u vrata - dok se ne odluči drugačije. Ni građani nisu sretni što više ne mogu primjerice piti kavu u svom omiljenom kafiću, no čini se da su se snašli, već prvog dana mjera mnogi su uzeli "kavu za van" i uhvatili svoje mjesto pod suncem.
Porazgovarali smo s Vickom Majićem, predstavnikom ugostitelja iz Udruženja obrtnika Split u Cehu pri Obrtničkoj komori Split, i Stjepanom Sliškovićem, predsjednikom Ceha ugostitelja Obrtničke komore Split.
"Puno njih neće ovo izdržati"
"Po meni nije dobra situacija, e sad hoće li se šta po pitanju obrtnika novo donijeti, treba pričekati koji dan. Za sada, ono što se zna, je da je situacija ista kao i u prvom lockdownu. Tada u principu nismo ni znali što se događa tako da smo to prihvatili, ali već skoro godinu dana traje taj cirkus i mislim da puno njih to neće moći izdržati", kazao nam je Majić.
Smatra da bi poduzetnici trebali dobiti subvenciju od države.
"Pomoć, po meni, nama poduzetnicima, obrtnicima, jest nekakva subvencija od države, po prometu 60-70 posto, kao što su druge europske zemlje uvele, da možemo to financijski izdržati, od najmova i ostalih nameta koje imamo. Mislim da je to jedina opcija. Po pitanju banaka, mi smo sad rizična skupina tako da rijetko izlaze u susret, od HAMAG-a je rijetko tko dobio kreditiranje tako da smo prepušteni sami sebi", kazao nam je Majić koji zapošljava 14 ljudi, a prije prvog lockdowna imao je 17 zaposlenika.
Kaže nam da je odluka o zatvaranju kafića i restorana besmislena.
"Nema smisla, u restoranima nije bilo nikakvih žarišta, evo na Crni petak su gužve bile ogromne po trgovačkim centrima, s tim da smo mi restoran koji ima 700 kvadrata, držali smo se mjera, nismo imali pozitivnih radnika, a niti gostiju, tako da je zaista besmislena ova odluka", kazuje nam.
"Ove mjere nisu dobre"
S njim se slaže i kolega Slišković.
"Previše je, ispada da zaraza ide iz ugostiteljskog dijela, iz kafića i restorana, a iz trgovačkih centara ne. Ispada tako. Kome se ovdje pogodovalo, nekome je ova zaraza učinila što je učinila, što se tiče same bolesti netko je to prihvatio dobro, netko nije, da se treba pazit - treba, ali mislim da same mjere nisu dobre.
Dosadašnjim mjerama obeštećenje su dobili djelatnici, a poslodavcima nitko dobit ne može nadoknaditi. Imamo primjer Njemačke koja daje 70 posto prometa od prošle godine za recimo 11. mjesec. Naš stav Ceha je bio da se sljedeće tri godine smanji PDV. Mnogi građani nas ne razumiju, ne razumiju da mi osim PDV-a od 25 posto imamo i porez na potrošnju od 3 posto i plaćanje kartica 1 posto, to je 29 posto. Sve to na kraju građani plaćaju i kažu da je skupo ovo i ono. Ja bih volio da može biti jeftinije u nekim stvarima. Sad su i ribari spustili cijenu ribe, ali nemaju ugostitelja kojima je mogu prodat. I oni izlaze u susret. Država mora prepoznati problematiku, velik je sektor u ugostiteljstvu, 50.000 zaposlenih ima i jako će se osjetiti.
Ja sam prethodnih godina u 12. mjesecu imao 10-ak božićnih domjenaka, sada neće biti ni jedan. Cijeli je tu lanac, mi nismo kupili meso u mesara, nismo kupili ribu, nismo povrće, nisu ti ljudi zaradili, nismo mi, niti će naši djelatnici zaraditi", kaže nam za kraj Stjepan Slišković.





