Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

SPLITSKI RESTORANI U IŠČEKIVANJU: Čeka se kraj berbe u najvećem masliniku na hrvatskim otocima

Upoznajte najveći otočki maslinik čije ulje koriste i poznati chefovi
SPONZORIRANI SADRŽAJ / Foto: Promo29. studenoga 2021. 00:26
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Svatko tko dobro poznaje dalmatinske otoke zna da su im kilometri zemlje opasani kamenim međama. Međe, zbog složenih imovinskih odnosa, otočkim poljoprivrednicima često onemogućuju okrupnjivanje zemlje i stvaranje plantaža. Ipak to nije spriječilo veloluškog maslinara Jadrana Zlokića da prije 12 godina zajedno sa dvoje poslovnih partnera započne raditi na stvaranju najvećeg maslinika na hrvatskim otocima. Maslinik je tijekom proteklog desetljeća upornim radom od ideje postao stvarnost, a u tijeku je berba ploda koji će se i ove godine preraditi u ekstra djevičansko VELOUJE, iznimne kvalitete.

U obitelji Zlokić ljubav prema maslini postoji naraštajima, no svoj put u svijet uljarstva i maslinarstva Jadran Zlokić započeo je pomalo neplanirano. Vrativši se iz rata, ovaj bivši tehnički rukovoditelj u turizmu ostao je bez posla. Vrlo brzo uvidio je kako Veloj Luci nedostaje uljara te je otvorio prvu privatnu uljaru za preradu maslina i dobivanje maslinovog ulja.

Danas je uljara Zlokić obiteljski posao koji spaja timski rad i tradiciju, a neprestanim ulaganjem u edukaciju, najnovije tehnologije te strojeve za preradu razvila se u jednu od najsuvremenijih u Hrvatskoj. Da je to zaista tako govori i činjenica kako je poznata talijanska tvrtka Pieralisi, koja je opremila 157 hrvatskih uljara, upravo Zlokićevu proglasila najboljom hrvatskom uljarom u koju je ugradila svoje strojeve.

maslinik(1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Vodeći se entuzijazmom, ali i željom za što boljim pozicioniranjem na tržištu, ovaj višestruko nagrađivani veloluški uljar 2012. je zajedno s dvojicom prijatelja krenuo u ambiciozan projekt sadnje najvećeg otočkog maslinika. Zlokić d.o.o. od Ministarstva poljoprivrede zatražila je, a potom i dobila koncesiju za sadnju i uzgoj maslina u masliniku na zemljištu površine 13.20 ha, u predjelu Požar u Veloj Luci. Sam proces sadnje nije bio lagan, jer trebalo je u potpunosti pripremiti teren: iskrčiti krš, osigurati vodu i obraditi zemljište, a potom zasaditi 3.500 stabala maslina sorte lastovka.

Kako nijedan trud nije uzaludan, tisuće sati neumornog rada dale su rezultat: ove sezone maslinov je plod u punoj rodnosti. Berba traje već mjesec dana, a uz obitelj Zlokić i njihove prijatelje zahvaljujući Erasmus razmjeni u pomoć su pritekli i učenici strukovne škole Ptuj iz Slovenije. Iskustvo branja maslina u najvećem otočkom masliniku iz čijih zelenih redova pogled seže na more i susjedni Hvar, sigurno će im ostati u sjećanju.

uljara-zlokic(1)
GALERIJA
Kliknite za pregled

Čim ih uberu, svježi i zdravi plodovi odmah se odnose na preradu u proizvodni pogon uljare Zlokić. Tamo se kombinacijom hladnog prešanja i suvremene tehnologije iz masline oslobađa njezin prirodni sok prepun vitamina i esencijalnih kiselina, te se pakira u ponos uljare, brend VELOUJE. Nastalo kao rezultat višegodišnjeg truda i rada obitelji Zlokić, VELOUJE je ekstra djevičansko maslinovo ulje zeleno žute boje i intenzivnog mirisa svježe masline. Napravljeno je od sorte lastovka bogate polifenolima koji blagotvorno djeluju na cijeli organizam, a danas se zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima kvalitete svrstava među najbolja maslinova ulja u Hrvatskoj.

Prirodnost i složenost okusa VELOUJA, očuvanu zahvaljujući ekološkoj sadnji maslina, ručnoj berbi i hladnoj preradi izravno iz ploda masline, prepoznali su brojni obožavatelji vrhunskog maslinovog ulja. Tako se ovo veloluško ulje nalazi ne samo u domaćinstvima već i u nekim od najboljih splitskih restorana kao što su Corto Maltese freestyle food, Pandora Green Box, Pinku Fish and Wine, Bajamonti, Ikra Fish and Wine, Šug, Mazzgoon food i Wine & Gourmet Shop i slastičarnica O'š kolač. Sve to dokaz je kako su osunčane padine otoka Korčule dom dobrog vina, ali i kvalitetnog maslinovog ulja, a uspjeh uljare Zlokić daje nadu budućim naraštajima kako unatoč škrtoj zemlji i brojnim međama, za poljoprivrednike na otoku ima života.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
1
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
10
sat
Ružica Čović & bend otvaraju Advent na Prokurativama: Detaljan program blagdanskog "it-spota"
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
20
sat
Zimska čarolija u Strelitziji: Radionica vijenaca koja pretvara dom u najljepšu blagdansku priču
Najukusniji Advent u Zori Biloj: Gastronomski prosinac prepun posebnih događanja
1
dan
Najukusniji Advent u Zori Biloj: Gastronomski prosinac prepun posebnih događanja
Fešta u kaštelanskom outletu: Sveti Nikola djeci će dijeliti poklone, a roditelj osim brutalnih sniženja čekaju fritule i kuhano vino
2
dan
Fešta u kaštelanskom outletu: Sveti Nikola djeci će dijeliti poklone, a roditelj osim brutalnih sniženja čekaju fritule i kuhano vino
Poklon koji usreći baš svaki put
2
dan
Poklon koji usreći baš svaki put
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.