Članovi mladog Planinarskog kluba Gojzerice Jure Rakuljić, Zlatko Brkljač i Ivan Jozinović proteklog vikenda su osvojili najviši vrh Alpa, Mt. Blanc (4810 mnv).

Velik je to uspjeh za ekipu splitskih planinara (2 iz Žrnovnice i 1 iz Podstrane) kojima je ovo prvo osvajanje bilo kojeg alpskog vrha općenito.

Treba istaknuti da se Jure Rakuljić na vrh popeo dva dana zaredom jer je drugi dan u usponu pomogao Slavenu Grgiću iz HPD Dinara.

Postoje prijepori je li spomenuti vrh najviši u Europi, s obzirom da nema jasnog odgovora je li Elbrus na Kavkazu u Rusiji u Europi ili Aziji. Elbrus je najviši kavkaski vrh s 5642 metra visine.

– Krenuli smo tramvajem iz mjesta Le Fayet s 580 metara do Nid d’ Aigle na 2380 metara nadmorske visine. Onda smo planinarili do doma Refuge du Gouter na 3815 m. Tamo smo prespavali i u 3 sata ujutro krenuli na uspon na Mt. Blanc.

Od Goutera do vrha se, više-manje, hoda po ledenjaku, temperatura je na vrhu bila oko -5°C uz vedro nebo. To su za Alpe, pogotovo za vrh, idealni uvjeti kakvi se samo mogu poželjeti.Na vrh smo došli u 8:35 ujutro, što znači za 5 sati i 35 minuta. Planinarenje je bilo jako teško zbog manjka kisika. Na cijelu ekspediciju smo se odlučili bez procesa aklimatizacije i u rasponu od 25 sati smo prešli visinsku razliku od 4260 metara. Nitko od nas nije imao simptome visinske bolesti i dobro smo izdržali cijelo planinarenje – kazao nam je planinar Ivan Jozinović.

Naša redakcija čestita planinarima na osvajanju najvišeg vrha Alpa!