Temperature zraka primjerene dijelu godine konačno su stigle u Dalmaciju. Već sada možemo kazati da je ovogodišnji prosinac u dosadašnjem tijeku pokazao mnogo vremenskih obrazaca koji su izostali posljednjih godina. Od zadnja 3 prosinca, u čak 2 oborina uopće nije bilo, a samo u prvoj dekadi ove godine pale su značajne količine kiše.

Nakon dugog razdoblja natprosječne topline, temperature su zadnjih dana značajno pale. Primjerice, u srijedu ujutro u Zagori je bilo do -7°C, a “minusa” je bilo čak ponegdje uz obalu i na otocima.

Minimalne temperature zraka 12.12.2018. (Pljusak.com)

No, pravi zimski ugođaj tek ćemo osjetiti sljedećih dana.

Kraj tjedna obilježit će oblaci, kiša i snijeg.

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme. Povremeno će biti slabe kiše, u Zagori kiše i snijega, a malo susnježice moguće je ponegdje uz obalu, uglavnom sjeverne Dalmacije. Značajnije količine oborina moguće su isključivo nad otvorenim morem i na vanjskim otocima gdje će biti grmljavinskih pljuskova. Na moru će zapuhati umjereno do jako jugo koje prema večeri na otvorenom može prolazno biti olujno, a uz obalu će većinom puhati levant. Bit će prohladno s najvišim dnevnim temperaturama od 2 do 5°C u Zagori, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C.

Petak donosi pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Dalmacije bit će kiše, većinom u drugom dijelu dana. Navečer na otocima može biti pljuskova s grmljavinom. Granica hladnog i toplog zraka u petak nalazit će se točno iznad Dalmacije, pa će osobito u drugom dijelu dana postojati velike razlike juga i sjevera. Dok će na kninskom području biti susnježice i snijega uz temperature zraka malo iznad nule, na vanjskim otocima temperature mogu porasti do 16 stupnjeva! U sjevernoj Dalmaciji će puhati umjerena do jaka bura, u srednjoj levant i bura, a na otvorenom moru i jugu Dalmacije jugo.

I u subotu će biti promjenjivo, osobito u prvom dijelu dana kada će biti kiše, u Zagori kiše i snijega, a u planinama snijega. Prestanak oborina prvo će zahvatiti sjevernu, a navečer i južnu Dalmaciju. Puhat će umjerena bura. Najviše dnevne temperature od 2°C ponegdje u Zagori do 12°C na vanjskim otocima Dalmacije

Nedjelja donosi pretežno sunčano i hladno vrijeme. Puhat će većinom slaba bura. Ujutro i navečer u Zagori mraz, a slab mraz moguć je ponegdje uz obalu. Najviše dnevne temperature većinom od 5 do 11°C.

Novo naoblačenje s kišom, snijegom stiže već u ponedjeljak.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime