Ako se u najskorije vrijeme ne postigne dogovor SAD-a i Izraela i Hrvatska ne dobije onu konfiguraciju zrakoplova koja je pobijedila u natječaju, Vlada odustaje od izraelskih zrakoplova i poništava natječaj za nabavku višenamjenskih aviona te ostavlja SAD i Izrael da sami dalje rješavaju spor, doznaje se iz izvora bliskih Banskim dvorima.

Time bi Hrvatska, prvenstveno u svrhu transparentnosti cijelog procesa, presjekla neugodnu situaciju u kojoj se zatekla između dva saveznika, piše Večernji list u izdanju od nedjelje.

“U zrakoplovima koje namjeravate prodati Hrvatskoj ne smije biti ništa što nije američko”, glasi sažetak pisma koje je otišlo iz State Departmenta kojeg vodi Mike Pompeo izraelskoj strani, doznaje Večernjak iz Washingtona.

Kako su i najavili iz State Departmenta, u četvrtak poslijepodne, nakon što je Kongres odobrio prodaju “ogoljenih” zrakoplova F 16 Hrvatskoj, bez izraelske nadogradnje, poslan je konačni popis uvjeta izraelskoj strani.

Tih uvjeta je više od 10, a svi se svode na isto – ne dozvoljava se prodaja izraelske tehnologije i nadogradnje na zrakoplovima F 16. Rok koji je SAD dao Izraelu za odgovor iznimno je kratak, do 4. siječnja, javlja Večernji list.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime