U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova potpisan je danas 28. prosinca Okvirni sporazum o nabavi uređaja za mjerenje brzine.

Okvirni sporazum su potpisali ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te predstavnici Zajednice ponuditelja: Davor Pilić,direktor tvrtke Meditronik d.o.o., Mario Starčić,direktor tvrtke Mi-Star d.o.o., Igor Šoštarić direktor tvrtke NEROline d.o.o. te Daniel Moćan direktor tvrtke Prizma d.o.o.

Vrijednost ugovora je oko 53 milijuna kuna, a financijska sredstva za nabavu uređaja za mjerenje brzine osigurana su kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa.

Ovim sporazumom Ministarstvo unutarnjih poslova osiguralo je isporuku 75 fiksnih uređaja za mjerenje brzine i očitavanje registarskih pločica, 150 kućišta za uređaje za mjerenje brzine, 50 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine na tronošcu te 100 ručnih uređaja za mjerenje brzine koji će Ministarstvu biti isporučeni u tri godine. Time će kapaciteti na ovom području biti povećani za više od 200 % u odnosu na opremu za mjerenje brzine kojom je policija dosad raspolagala. Uređajima će u tri godine (2018., 2019. i 2020.) biti pokriveno svih 20 policijskih uprava, a bit će postavljeni na dionice za koje sigurnosni pokazatelji pokažu da je njihovo postavljanje najpotrebnije.

Također, iako su fiksni/stacionarni uređaji za mjerenje brzine nabavljeni prvenstveno s ciljem nadzora brzine kretanja vozila, uz prekršaje ograničenja brzine moći će se koristiti za sankcioniranje i nekih drugih prekršaja (korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dr.).

Korak u modernizaciji rada policije

– Ovime će se višestruko ojačati kapaciteti prometne policije i siguran sam da ćemo time u još jednom elementu ovoga posla pridonijeti povećanju sigurnosti prometa na cestama – istaknuo je ministar Božinović.

Također, ministar je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom kojim je napravljen još jedan korak naprijed u modernizaciji rada policije. Time je potvrđeno sve na čemu je ovo Ministarstvo posljednjih mjeseci radilo i što je komuniciralo, a to je poduzimanje konkretnih mjera u smjeru podizanja sigurnosne kulture na našim prometnicama.

U 11 mjeseci 313 osoba izgubilo život

– Nismo zadovoljni sa situacijom, sa brojkama. U prvih 11 mjeseci ove godine bilo je više od 30.000 prometnih nesreća, a do danas je 313 osoba izgubilo život.

Zato smo krenuli u jedan sveobuhvatni proces koji uključuje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čiji nacrt je trenutno na mišljenju kod drugih ministarstava, ove godine smo nabavili i veći kontigent vozila kako za Kobre tako i za druge postrojbe prometne policije, a pojačali smo i aktivnosti pogotovo tijekom vikenda – rekao je Božinović.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime