Spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Malačkoj, ponad Kaštelanskog zaljeva, kao trajan spomen i putokaz, ponosno bdi nad gradom, čuvajuću uspomenu na one, koji su svojom žrtvom, dali život za stvaranje neovisne i slobodne Domovine Hrvatske.

Davne 1999. godine, Grad Kaštela i općine Kaštelanske zagore, na Malačkoj su iznad kapelice Bl. kardinalu Stepincu podignuli spomen obilježje za 58 poginulih branitelja Kaštela i kaštelanske Zagore.

Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata  1991. – 1995., kako se službeno naziva ovaj memorijalni kompleks,  sastoji se od velikog platoa s otvorenim oltarom i nišama u kojima je kip Majke Božje i srca za branitelje, te visokog betonskog križa koji bdi nad cijelim  zaljevom. Do platoa vodi križni put, sastavljen od križeva sa imenima branitelja. Na početku staze, odmah desno od ulaza u memorijalni kompleks, nalazi se kapela bl. Alojza Stepinca.

“Kao što križ funkcionira kao univerzalan znak žrtve i stradanja, popraćen emotivnim nabojem i osjećajem poniznosti i pobožnosti onih koji se klanjaju i njemu i žrtvama koje simbolizira, tako kocka u nacionalnom kontekstu spaja povijesna određenja sa suvremenim vizualnim nastojanjima stvaranja znaka s kojim se sredina identificira. Na mnogim je spomen-obilježjima, od onih najjednostavnijih koja su nastala na inicijativu članova obitelji ili udruga, pa sve do kiparskih i arhitektonskih rješenja, kocka sastavni dio cjeline. Ona može funkcionirati kao svojevrsni oltar u otvorenom prostoru, kao što je to primjer na brdu Malačka iznad Kaštela, kod stare ceste za Lećevicu gdje je 1999. godine izgrađen monumentalni betonski križ. Do njega vodi pristupni kameni put uz koji je pri vrhu imitacija stepenastog suhozida na jednom mjestu proširena u zaobljenu »apsidu« u kojoj je bijela kamena kocka – oltar.” – Sandra Križić Roban (Institut za povijest umjetnosti Zagreb).

Sa ovog prijevoja se lijepo vidi veliki dio Srednje Dalmacije, od otoka Svetac do Biokova, te dio Zagore do Dinare.

Na ovom prijevoju se nalaze i dva planinarska doma, te je cijeli lokalitet izuzetno posjećen,  a vikendom se traži parking mjesto više, zbog količine posjetitelja.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime