Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je novogodišnju čestitku u kojoj stoji:

“Drage Hrvatice i Hrvati, dragi moji sugrađani, svima vama u domovini i iseljeništvu, u ime Vlade i osobno, od srca želim sretnu i uspješnu 2019. godinu!

U protekloj godini, poduzeli smo brojne promjene koje su pridonijele podizanju životnog standarda. Značajno smo smanjili poreze, što je dovelo do povećanja zaposlenosti, plaća, potrošnje i rasta gospodarstva.

Nove snižene stope PDV-a na namirnice i proizvode, koji čine velik dio potrošačke košarice, povećat će kupovnu moć hrvatskim obiteljima.

Andrej Plenković

Želimo da svi hrvatski ljudi žive dostojanstveno i zato se zalažemo za veću društvenu solidarnost. Povećali smo minimalnu plaću na 3000 kuna neto, a mirovine za 6%. Paketom mjera deblokirali smo preko 50 tisuća blokiranih sugrađana.

Budućnost Hrvatske su naši mladi. Stoga ulažemo u obrazovanje i povećavamo broj stipendija. Kurikularnom reformom želimo mladima pružiti kvalitetno obrazovanje koje će im omogućiti da se lakše zaposle.

Rođeno više djece nego prošle godine

Nakon višegodišnjeg pada nataliteta, ohrabreni smo podacima da je u prvih deset mjeseci 2018. rođeno 351 dijete više nego prošle godine. Proširujemo krug mjera koje poduzimamo za demografsku obnovu Hrvatske, kao i za povratak naših iseljenika. Usto gradimo i obnavljamo preko 500 vrtića diljem zemlje.

Svjesni da su na nekim područjima rezultati bolji, dok je negdje potrebno uložiti više napora, nastavit ćemo provoditi strukturne reforme, odgovorno voditi javne financije i poticati investicije. U 2019. želimo Hrvatskoj vratiti investicijski kreditni rejting, jer bi to dalo novi zamah gospodarstvu i dovelo do smanjenja kamatnih stopa.

Nastojimo svim dijelovima domovine dati jednake prilike i zato ulažemo više u manje razvijene krajeve. Na tome radimo u partnerstvu sa županijama, gradovima i općinama, kako bismo što bolje iskoristili europska sredstva koja su nam na raspolaganju.

U godini pred nama posebnu pažnju posvetit ćemo jačanju povjerenja građana u neovisnost i učinkovitost institucija. Na taj način osnažit ćemo osjećaj pravednosti i optimizma u društvu.

Za prosperitetniju Hrvatsku

Intenzivno ćemo se pripremati za preuzimanje predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici 2020. kao i za što skoriji ulazak u šengenski prostor, a potom i u europodručje.

Zajedno nastavimo graditi bolju i prosperitetniju Hrvatsku. Želim vam svako dobro i puno zdravlja, uspjeha i sreće u 2019. godini!”

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime