Na dnevnom redu Hrvatskog sabora jučer je bila rasprava o Deklaraciji o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini. U sklopu te rasprave zapaženo izlaganje imao je i zastupnik HDZ-a iz Splita Petar Škorić, koji je naglasio vrlo tešku situaciju u kojoj se nalaze Hrvati u BiH ističući kako se danas hrvatski narod tamo ne nalazi samo na braniku svog vlastitog opstanka, već i na braniku opstanka europskih vrijednosti u BiH. Govorio je o položaju Hrvata u BiH te potrebi korjenite promjene i traženju jedinstvenog političkog okvira koji bi zaštitio konstitutivnost, ravnopravnost i interese hrvatskog naroda u BiH.

Istodobno je istaknuo kako se ne smije dopustiti da Hrvati u BiH postanu „moneta za potkusurivanje ostala dva naroda pred međunarodnom zajednicom, kao što ne možemo ni očekivati od međunarodne zajednice zaštitu interesa našeg naroda ako to sami ne nametnemo kao prioritet.” Osudio je «sve snažnije velikobošnjačke orkestrirane napade na opstojnost hrvatskog naroda u BiH i njihovu politiku stvaranja unitarne BiH».

 

„Imamo, ne samo ustavnu, već i međunarodnim sporazumima utvrđenu dužnost štititi interese našeg naroda u BiH. Federacija BiH nije nastala ni iz čega, već iz samostalne volje hrvatskog naroda koji je Herceg-Bosnu Washingtonskim sporazumom unio kao ulog, ulog koji nije ni bezuvjetan, niti može nestati,” istaknuo je Škorić. U tom kontekstu je naglasio iznimnu važnost postojanja Herceg-Bosne koja je osigurala opstanak hrvatskog naroda u BiH, a čiji pojam je u javnom prostoru, upornošću bošnjačkih političara, postao nepoželjan, a takva klima se, kako tvrdi, stvorila i u Hrvatskoj. Istaknuo je jednu pomalo zaboravljenu ali važnu odrednicu Washingtonskog sporazuma koja se tiče sporazuma o posebnih odnosima Federacije BiH i Republike Hrvatske, a može poslužiti u zaštiti interesa hrvatskog naroda:

„Na temelju Washingtonskog sporazuma potpisan je i taj sporazum, koji se kratkotrajno započeo provoditi, ali nakon dolaska Račana na vlast potpuno je ignoriran i marginaliziran. Taj sporazum nikada Sabor nije poništio, niti ga je Federalni parlament poništio, nije osporen ni pred bilo kojim nadležnim međunarodnim tijelom, i nije u suprotnosti s Daytonskim sporazumom, čak što više, njegova je izvorišna sastavnica je preduvjet toga političkog akta,” posebno je istaknuo.

Ustvrdio je kako Hrvate u BiH trenutno definitivno ohrabruje činjenica da aktualni hrvatski državni vrh, prvi puta nakon 2000 godine, aktivno politički djeluje i svojim postupcima šalje jasnu i snažnu političku poruku da će Republika Hrvatska ustrajati na zaštiti prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda. „Smisao i cilj ove Deklaracije mora biti poziv svim sudionicima javnoga i društvenoga života u Hrvatskoj, posebno sudionicima nacionalnih politika, da se u samoj Hrvatskoj odmah treba mijenjati klima prema našim interesima u BiH te poticanje pa i obavezivanje na svijest da je ugrožavanje interesa Hrvata u BIH, zapravo izravan udar na Republiku Hrvatsku.

Ova Deklaracija je zato u svojoj biti deklaracija o najvažnijim hrvatskim interesima. Nije joj prvenstveni smisao samo skrb za Hrvate u BiH, nego joj je ultimativni poziv na brigu o našim ukupnim nacionalnim interesima,” zaključio je Škorić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime