Prolazak hladne fronte tijekom subote Dalmaciji je donio mjestimičnu kišu i pljuskove, a u višim planinama i snijeg. Drugi snijeg sezone pao je po vrhovima Mosora, padao je i na Biokovu, ali zahlađenje se najviše osjetilo u višim predjelima Svilaje, Dinare i Kamešnice.

Na mjernoj postaji Velika Duvjakuša na Dinari temperatura se rano uvečer spustila na -4°C, a uz udare bure preko 50 km/h osjet hladnoće se povremeno spuštao ispod -15°C.

Temperature zraka u ranu večer (Pljusak.com)

Snijeg je već uglavnom prestao padati u svim planinama, no to je samo uvod u prilično snježnu “epizodu” u planinama sljedećih sedam dana. Prvo će sutra krajem dana i navečer oborine početi kao kiša, ali onda će opet prijeći u snijeg. Za razliku od subote kada je snježna granica bila oko 1200 metara nadmorske visine, u nedjelju navečer mogla bi uz obalu biti oko 1000, a u Zagori oko 700 metara nadmorske visine.

Nakon toga slijede tri stabilna i hladnija dana, no novi snijeg mogao bi “posjetiti” Dalmaciju u četvrtak. Iako se vjerojatno neće raditi o značajnijim količinama oborina, u četvrtak bi snježna granica mogla biti samo 500 metara nad morem, a uz buru ponegdje i niže. Tako bi prve snježne pahulje mogle doći nadomak Splitu, sve do Klisa.

Čini se da nam nova promjena vremena nakon toga stiže već u petak i noći na subotu. I s tom ciklonom uz obalu se očekuje kiša, u Zagori snijeg i kiša, a u planinama ponegdje i obilan snijeg.

Tako bi u najvišem gorju do kraja sljedećeg tjedna ponegdje moglo pasti i oko pola metra snijega. Nakon što je veći dio jeseni protekao u znaku rekordne topline, zadnji dani kalendarske jeseni ipak donose vrijeme primjereno ovom dijelu godine.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime