Na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj izlaznost je bila 55 posto. To je više nego u prvom krugu, ali manje nego na izborima prije 5 godina.

Na rijetkim biračkim mjestima izlaznost je bila 100 posto, ta su uglavnom s vrlo malim brojem birača, no javnost su zbunili podaci da je na nekim biračkim mjestima, prema podacima DIP-a, izašlo više od 100 birača.

Glasovalo preko 100 posto upisanih birača

Primjerice, na biračkom mjestu Žlibine u Vrgorcu, u kući Zore Vuletića, DIP je izvijestio da je glasovanju pristupilo 101,27% birača. Na to biračko mjesto bilo je upisano 79 birača, a glasovanju je pristupilo njih 80. Grabar-Kitarović je dobila 78 glasova, Milanović 2.

No, postoji biračko mjesto gdje je izlaznost bila i znatno veća od 100 posto. U mjestu Slivno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na izbornom mjestu Klek, prema podacima DIP-a izlaznost je bila 128,77 posto. Na biračkom mjestu bilo je upisano 212 birača, a glasovalo je njih 273. Milanović je dobio 52, a Grabar-Kitarović 221.

DIP ponudio pojašnjenje

Iz Državnog izbornog povjerenstva pojasnili su o čemu se radi kada je evidentirano da je na nekom biračkom mjestu glasovalo više od 100 posto birača. Radi se o biračima koji su glasovali s izvatka “C”, a radi se o građanima koji na tom biračkom mjestu ne pripadaju adresom prebivališta, ali su se službeno i na vrijeme upisali da će na toj lokaciji glasovati.3 KOMENTARI

  1. Znamo mi od 1990. za izborni inzenjering LOPOVA LOPINA nonije ni blizu onom cuvenom glasanju Srbiji kada je za Milosevica glasalo 157% svih upisanih. Od njih su LOPOVI LOPINE prepisali taj izborni inzenejringi primjenjuju ga godinama kako bi inace LOPOVI LOPINE vladali Hrvatskom vec 30 godina.

  2. U vrijeme duuuuugačke diktature “druga” Tita, na izborima je obično glasovalo više od 100 posto upisanihj birača. Tito (ili njegova partija) uvijek su dobivalali 100 posto,. često i više glasova, a nikada nikom to nije bilo čudno ni nenormalno:
    -Druže Tito,
    ljubičice plava,
    glas ti dalo,
    200 posto krava!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime