Zahvat koji je nedavno počeo na Pločastom mostu na rijeci Cetini digao je Zagoru na noge. Iako objekt formalno nije pod zaštitom, doživljava se kao vrijedan dio povijesne i kulturne baštine.

Na mostu je danas boravio fotograf Ilija Veselica koji je snimio trenutno stanje Pločastog mosta.

Dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić s Instituta za arheologiju i dr. sc. Ina Milogav s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, uz potporu Instituta za arheologiju i Muzeja Cetinske krajine u Sinju, pokrenule su on line peticiju protiv sanacije Pločastog mosta na Cetini.

Peticiju ‘STOP nepotrebnoj sanaciji kamenog pješačkog Pločastog mosta na Cetini’ do sada je potpisalo 100-tinjak građana. Organizatorica peticije dr.sc. Ivana Ožanić Roguljić rekla  je za Feratu da se u ponedjeljak, 5. listopada sastaje Hrvatsko arheološko društvo koje će raspravljati o ovoj temi te da podršku traže i od drugih institucija.

U nastavku donosimo tekst koji je objavljen uz on line peticiju ‘STOP nepotrebnoj sanaciji kamenog pješačkog Pločastog mosta na Cetini’:

Niti kilometar i pol nizvodno od najvećeg izvora rijeke Cetine kod crkve sv. Spasa, nalazimo na nevjerojatan prizor tzv. Pločasti most – nizak i jednostavan kameni most sagrađen od gotovo pravilnih ploča (ukupno 33) – donjih uglavljenih u korito rijeke i gornjih položenih na ove prve preko kojih se prelazilo s jedne strane rijeke na drugu. S obzirom na to da su ploče vrlo pravilno obrađene, a na najmanje dvije se još uvijek vide reljefni križevi, Riječ je o srednjovjekovnim nadgrobnim pločama (stećcima) koje od 14. do kraja 15. i početka 16. stoljeća nalazimo na gotovo čitavom prostoru dalmatinske unutrašnjosti (ali i znatno šire). „Pločasti most“ već desetljećima nije u upotrebi jer je uz njega iza 2. svjetskog rata sagrađen novi betonski most kojim i danas prolaze ljudi i vozila. Most je tako postao dio krajolika – gotovo skulptura na rijeci s Dinarom kao pozadinom. I tako sve do prije nekoliko dana kada se Općina Civljane odlučila na njegovo „uređenje“. Ploče starog mosta se bagerom vade iz korita i zamjenjuju se novima – navodno boljima. Navodno će središnji dio mosta (4 ploče) ostati originalan.Što će se dogoditi s pločama izvučenim iz rijeke? Zašto uništavamo postojeći spomenik da bismo sagradili njegovu izuzetno lošu i potpuno nepotrebnu kopiju. Da li je u sklopu projektne dokumentacije napravljena valorizacija ovog mosta?

Uništavanjem ovog jedinstvenog mosta od stećaka (koji se našao i u dokumentaciji koja se prilagala UNESCO-u tijekom upisa stećaka na Listu svjetske baštine) uništava se dio povijesti ovog prostora. Kada most više nije bio u upotrebi postao je nezaobilazni dio krajolika čijoj su  se jednostavnoj ljepoti divili svi koji su ga barem jednom vidjeli. Nažalost, mi smo doživjeli da se tim pločama i tome mostu smisao i potreba oduzmu zauvijek i da oni više ne služe nikome i ničemu.

Radovi na „Pločastom mostu“ se trebaju zaustaviti jer je riječ o stvaranju  potpuno nepotrebne kopije postojećeg spomenika, izgubit ćemo nevjerojatan i jedinstven prizor u krajoliku koji je sastavni dio naše baštine, nestat će dokument naše prošlosti.

Pozivamo Vas da potpišete PETICIJU protiv devastacije ‘Pločastog mosta’ na Cetini.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime